Реклама / Ads
39| 49405 |04.02.2022 ЪNDERGROUND

Може ли тайнствен жълт плик за Филип Димитров да се окаже ключов за изхода на делото за Гешев в КС?

.
Филип Димитров, Иван Гешев, Константин Пенчев
Може ли тайнствен жълт плик да тревожи Филип Димитров - докладчик по делото за главния прокурор Иван Гешев в КС? Възможно ли е, ако има такъв, съдържанието му да се отрази на решението на съда на 8-ми февруари относно запитването дали министърът на правосъдието има право да иска откриване на процедура за отстраняването на Иван Гешев.
 

Този въпрос трескаво се коментира между юристи в Съдебната палата, запознати с кариерата на Димитров - бивш  министър-председател на България през 1991-1992 г., бивш лидер на СДС и бивш адвокат по соца в юридическа кантора. Те  изразиха пред Фрог нюз  опасения, че  “жълтият плик”, който съдържал уличаваща информация за г-н Димитръв,  като нищо може да  изиграе решаваща роля за решението на  КС.

 

Медийната изява на Филип Димитров и думите му пред НТВ преди близо две седмици провокираха редица въпроси сред гилдията на юристите, свързани с очакваното стратегическо решение на КС.  На въпрос за делото за Гешев, Филип Димитров заяви: “Когато една изпълнителна власт навлиза в съдебната система, това е нещо много опасно. В момента конституционна възможност да обсъжда главния прокурор има само ВСС. Отклонение от конституционните принципи е да се посяга на ВСС”. 

 

На базата на тези думи, магистрати разчетоха  дори изхода от делото. Те напомнят, че въпросният жълт плик, касаещ данни за кариерата на Филип Димитров, преминава през годините през ръцете на депутати, лидери на партии, председател на парламента, вътрешен министър и т. н. В крайна сметка, твърде се,  мистериозното писмо  достига през 1993 г. до кабинета на главния прокурор неразпечатано. Там е и неговата крайна спирка.

 

Във връзка с този случай, един единствен въпрос остава да виси: Дали документите в жълтия плик не разкриват някаква съпричастност на Димитров  към  бившата Държавна сигурност? Какви са били отношенията му с офицер от прословутото =-то Управление? На дневен ред е и питането дали пликът не се намира все още в кабината на обвинител №1, чието бъдеще, разбира се, зависи в немалка степен от решението на КС?


“Няма нищо ключово в решението на КС”, категоричен е Димитров по отношение на делото.”А дали пък ключът за изхода от него не се намира именно в този жълт плик”, питат източниците ни. 


Доста объркване внасят и редица факти, касаещи другия конституционен съдия Константин Пенчев. Според източниците ни, неговият син - Любомир Пенчев, настоящ адвокат, живее на съпружески начала със сестрата на зам.- главния прокурор Десислава Пиронева. Ани Пиронева е настоящ служител на ДАНС. Именно там тя среща любимия си мъж., който преди време също работил в родното ФБР. 

 

Припомняме ви, че според разследване на “Биволъ” през миналата година синът на Константин Пенчев се оказа собственик на фирма в Люксембург, която има активи за 1,2 милиона лв. Фирмата е акционерно дружество с име “Промобел” (Promobelle S.A.) и се занимава с недвижими имоти. Любомир Пенчев притежава 100% от акциите, сочат официалните данни от Регистъра на собствениците в Люксембург (RBE). Опитите на медиите да открият въпросния адвокат за коментар обаче удрят на камък.

 

Както често се случва у нас, подобни въпроси остават в сферата на слуховете в определени кръгове и понеже рядко до медиите могат да достигнат документи и други доказателства, грижливо пазени от задкулисието, истината все се изплъзва на обществото. Съмнения за зависимости на Филип Димитров не са нещо ново. През годините са изписани доста неща от биографията му.  Дали обаче става дума за спекулации или за прикривани неприятни истини и зависимости? Но дори самото назначение на Димитров за член на Конституционния съд е повод за доста остри коментари в правните среди.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13870 |05.01.2022 Издиша тезата на Гешев и сие, че само “Спеца“ може да се бори с мафията . 6| 6615 |14.09.2021 Адв. Рангелов: Украйна може да отложи екстрадицията на Брендо . 5| 8719 |23.10.2020 Зарков за фалита на Олимпик: „Не може да се каже на ощетените: „Пийте една студена вода, станалото-станало“ . 44| 29829 |08.07.2020 Само във Фрог: Румен Телото казват в НСО на гарда с жълтата фланелка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads