Реклама / Ads
33| 5518 |05.09.2023 НОВИНИ

Моля ви, не всички българи сме пияници и наркомани! Не спекулирайте с трагедии на пътя

.
Министърът на вътрешните работи и негови подчинени енергично и убедено цитират статистика след убийството на 15-годишния Филип в центъра на София от пиян като кирка шофьор, че мярката за отнемане на коли работи. Стигнаха до там да обобщават, че българите мислят повече за автомобила си, а не дали могат да убият човек след употреба на алкохол или наркотици.

Това не само не е вярно, но е и много опасно.

 

Няма човек, който да е против строгите мерки и наказания за дебилите, които газят законите и правилата. Също за агресорите по пътищата, които се увеличават право пропорционално на темповете на опростачване на нацията и нейната чалгализация.

 

Проблемът е друг и е очевиден. Става дума за неточни текстове в закона, неточни резултати от тестове, неосигурените лаборатории за бързи кръвни проби и неизяснения казус с приема на лекарства, които съдържат вещества, оказващи влияние на уредите за измерване.

 

Аз съм преживял тежки травми, също и инфаркт. Предписани са ми медикаменти, някои от които ще приемам цял живот. Като мен има още поне 1,5 млн българи, ако не и повече.

 

Прибавете хората, които се възстановяват след различни лечения. Също и спортистите, които ползват различни медикаменти и хранителни добавки при възстановяване след тежки физически натоварвания.

 

Стимуланти се използват от много хора след тежък работен ден, студентите по време на изпитни сесии, медици след тежки дежурства и часове в операционната, АйТи специалисти, научни работници и пр.

 

Защо трябва всички тези хора да са притеснени от евентуална среща с униформени на улицата и пътя, които да игнорират всеки опит да се защитиш с обяснението: „Така е разпоредено, такъв е законът“. Но когато един закон не защитава гражданите, е лош закон, - казват древните римляни. И започва процедура по сваляне на номерата, писане на протоколи, отиване до болница или лаборатория за кръвна проба, разпити в полицията, отнемане на шофьорската книжка. Това отнема часове и е шоково преживяване за всеки гражданин, който няма нищо общо с дрогата. Какво ще компенсира евентуалният отрицателен резултат от кръвната проба след 6, 7, 8 и повече месеци? Нервите? Стреса? Унижението от внушението, че си виновен и едва ли не престъпник?

 

В моя случай травмите не ми позволяват лесен достъп до градския транспорт. Как ще съществувам през всичкото това време?

 

За това става дума, г-жи и г-да от МВР, Пътна полиция, прокуратурата и пр.

 

Неосигурените база и ресурс, недостатъчната квалификация на някои униформени и лишаването на водачите от каквите й да било права в ситуацията на проверка са реален проблем. Това е вид дискриминация, която изправя хиляди българи пред казуса да бъдат обявени за виновни по презумпция.

 

Не манипулирайте обществото и не използвайте отделни трагични случаи като аргумент за налагане на недобри текстове от закона.

 

Пияните и дрогирани идиоти трябва да получат най-строга санкция. Това е без коментар. Раната у близките на пострадалите няма да се затвори от това, но ще има някакво усещане за справедливост. Животът няма цена, дава се веднъж, уникален е и всеки, който с малоумието и агресията си посяга на него, трябва да бъде спрян с всички законови средства. Това направете – ускорено разследване и правосъдие.

 

Но не слагайте под един знаменател милиони българи заедно с кретените, които не могат да се контролират или се чувстват недосегаеми. Те са опасни не само зад волана, защото сме свидетели на ужасяващо домашно насилие и всякакви други престъпления под влияние на алкохол и дрога.

 

За съжаление, не са малко политиците и управленците у нас, които се друсат и злоупотребяват с алкохола. Слухове са, но където има дим, има и огън…

 

Колкото до ниското доверие в държавата, един пример е достатъчен като доказателство, защо е така. След репортажите в медиите за мамини синчета, които дрифтят из София и големите градове, чухме безброй обещания от МВР и прокуратурата, че се вземат спешни мерки. Минаха повече от две седмици оттогава, а нощните автогонки по околовръстния път на столицата продължават с пълна газ всяка вечер, а едното трасе е на стотина метра от академията на МВР… Всеки жител на Младост и комплексите от страна на Витоша ще го потвърди.

 

Необяснимо е, защо МВР упорито продължава традицията на милиционерския модел да всява страх у гражданите, а не да бъде защитник на същите граждани. Това е отвратително и не води до нищо добро. А може би идеята е да се възцари полицейщина в държавата?

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3583 |05.09.2023 Илиана Иванова пред ЕП: Ако спечеля доверието ви, ще мобилизирам всички налични в ресора ми ресурси /видео/ . 0| 3526 |04.09.2023 Сигнал за заложени бомби във всички средни училища и колежи в Киев е постъпил в местната полиция . 8| 3564 |04.09.2023 Диана Русинова: Водачите в България са ужасяващо недисциплинирани . 20| 6257 |03.09.2023 Ботьо Ботев за Алексей Петров: Падение на държавността на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads