Реклама / Ads
16| 3370 |15.03.2024 НОВИНИ

Le Monde: Макрон проучва идеята за изпращане на войски в Украйна. "Ще трябва да изпратя момчета в Одеса"

.
Френските власти проучват идеята дали да изпратят войници в Украйна в "условията на най-голяма секретност", съобщи Le Monde на 14 март.
 

Френският президент Еманюел Макрон повтори в четвъртък, 14 март, позицията си, че не бива да се изключва изпращането на западни войски в Украйна - макар че според него днешната ситуация не го изисква. Но като нарече конфликта в Украйна "екзистенциален за нашата Европа и за Франция", Макрон заяви, че всеки, който се застъпва за "ограничения" на помощта за Украйна, "избира поражение", пише френският вестник Le Monde.





В интервю за френската национална телевизия Макрон заяви, че победа на Русия в Украйна "ще сведе доверието в Европа до нула" и ще означава, че "нямаме сигурност".


.

 

Макрон беше попитан за перспективата за изпращане на западни войски в Украйна, която той публично повдигна миналия месец в коментари, предизвикали отпор от страна на други европейски лидери. "Днес не сме в такава ситуация", каза той, но добави, че "всички тези варианти са възможни".

 

Изявлението на Макрон не беше "импровизирана ескалация", а "стратегическо послание", заяви Le Monde. Въпреки това се съобщава, че германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън са били "зашеметени от формулировката на Макрон".

 

Според Le Monde темата е била обсъдена по време на заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана на 12 юни 2023 г.

 

Заседанията на Съвета за национална сигурност и отбрана са строго поверителни и на тях присъстват френският президент, висши министри и други високопоставени лица по покана на президента.

 

Въпреки че първоначално Макрон поддържаше отворени дипломатически линии с руския президент Владимир Путин, френският президент започна да установява, че в "разговор след разговор" Путин "вече не формулира стратегическа цел", пише Le Monde.

 

През юни 2023 г. Макрон предприе "преобразуване" и се изказа в полза на присъединяването на Украйна към НАТО, "за да изпрати силен сигнал на Путин".

 

Съобщава се, че неуспешната контраофанзива през лятото на 2023 г., когато украинската армия не е успяла да пробие руските отбранителни линии, е допринесла за усещането за неотложност на дискусиите в Париж.





Борбата на украинската армия да удържи руската армия се превърна в "причина за безпокойство" през зимата.

 

Според Le Monde вечерта на 21 февруари Макрон е отбелязал, че "при всички случаи през следващата година ще трябва да изпратя момчета в Одеса", пише изданието в друга своя публикация, публикувана вчера.

 

"Еманюел Макрон беше седнал с чаша уиски в ръка. Нощта се носеше в портретната зала на Елисейския дворец, на 21 февруари. Президентът стискаше чашата си, отговаряйки на поздравленията на гостите си за "прекрасната му реч" в чест на арменските борци за съпротива от времето на Втората световна война Мисак и Мелине Манучиян, които току-що бе въвел в Пантеона. И все пак президентът беше замислен. Ситуацията в Украйна, която през последните две години е под инвазията на руските войски, се влошаваше. Войната затъваше. "Във всеки случай през следващата година ще трябва да изпратя момчета в Одеса", каза президентът пред шепа гости", пише изданието.

 

"Пет дни по-късно, в приемната на Елисейския дворец, Макрон отговори на въпрос за възможността за изпращане на западни войски в Украйна. Международната конференция за Украйна, в която участваха около двадесет европейски лидери, току-що беше приключила. "Нито една възможност не трябва да се отхвърля", отговори президентът, без да се колебае".





На 11 март президентът Володимир Зеленски заяви пред френската телевизия BFMTV, че "докато Украйна се държи, френската армия може да остане на френска територия" и че френските войници "няма да умрат в Украйна".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2713 |15.03.2024 Изследване на "Галъп": Какви щяха да са резултатите, ако изборите за Народно събрание бяха сега? . 7| 3932 |15.03.2024 Депутатите заседаваха. Явор Божанков към "Възраждане": Ден на траур е, може ли поне един ден да се смирите? /видео/ . 2| 3077 |15.03.2024 Опашка се изви пред "Александър Невски" за поклонение пред тленните останки на патриарх Неофит /видео/ . 0| 2701 |15.03.2024 Отвлеченият български кораб "Руен" вероятно е бил използван да атакува друг търговски кораб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads