Реклама / Ads
24| 8497 |13.10.2020 НОВИНИ

Le Monde: Протестите в България срещу “диктатурата на мафията” не спират

.
статия в престижното френско издание ”Le Monde”
Млади хора с европейски знамена, адвокати, борещи се с корупцията, майки, които искат социалната система в страната да се погрижи за болните им деца, православен свещеник, който нарушава забраната на църквата, тук там социалисти, от време на време десни активисти…
 

Всяка вечер в продължение на три месеца почти идентичен сценарий се разиграва в “Триъгълника на властта” - районът в сърцето на София, който събира Министерския съвет, Народното събрание и Президентството.

 

Стотици хора излизат под прозорците на тези институции, за да извикат “Оставка!” по адрес на премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. В петък (16 октомври), когато е стотният ден на гражданското недоволство, хиляди се очаква да се мобилизират и да вземат участие във Великото народно въстание.

 

Мафиотското течение

 

“В момента живеем под диктатурата на мафията”, уверява пиар експертът Арман Бабикян пред “Le Monde”.

 

Бабикян е един от “Отровното трио” - организаторите на протестите, в които влизат още адвокат и известен скулптор. Тримата са обединени от пълното охвърляне на фигурата на Бойко Борисов - 61-годишен бивш пожарникар и бодигард, който управлява България почти без прекъсване от 2009 г. до днес.

 

“Няколко души са иззели властта и крадат европейски средства, които раздават на близки свои приятели с помощта на главния прокурор”, посочва 53-годишният активист, който всяка вечер говори от протестната тлибуна.

 

“Показваме на хората, че не трябва да се страхуват”, допълва още адв. Николай Хаджигенов от “Отровното трио”.

 

Протестите избухнаха това лято, след две събития, които хвърлиха светлина върху мащабът на проблемите в държавата, която е едновременно най-бедната и най-корумпираната страна в Европейския съюз.

 

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6278 |13.10.2020 Българите в Канада в клип за протестите споделят ” Коя е моята България” /видео/ . 24| 14677 |13.10.2020 Le Monde: Главният прокурор - недосегаемата фигура в българското правосъдие . 32| 24336 |13.10.2020 Диана Дамянова: Нещо става в България! И то, наказанието, ще дойде. Скоро! . 12| 5299 |12.10.2020 Елена Йончева предлага мерки в защита на свободата на медиите в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads