Реклама / Ads
5| 3127 |05.04.2021 НОВИНИ

Le Monde: Въпреки че води, трудно ще е за Борисов да сформира коалиция

.
С едва 60 от 240 депутатски места, ГЕРБ са далеч от мнозинство и ще бъде много трудно Борисовата партия да намери съюзници сред останалите партии, които влизат в Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ господин Борисов се опитва да се задържи на власт още откакто през юни миналата година се появиха скандални снимки, на които той се вижда да спи гол до пистолет и 500-еврови банкноти.
 

Това се посочва в част от статия във френското издание Le Monde. Редица международни медии следят отблизо изборните процеси у нас, които се провеждат след бурните протести през изминалото лято.

Ето и целият материал:

 

Според онова, което към момента показват данните на социологическите агенции, консервативният премиер на България Бойко Борисов печели изборите на 4 април. Очаква се 61-годишният политик, който е на власт от 2009 г. почти без прекъсване, да получи около 25.7% от гласовете. Значителна преднина има ГЕРБ пред дългогодишния си опонент в лицето на Българската социалистическа партия. Левицата се срина до 15.1% и се нареди трета, според данните на “Галъп Интернешънъл”.

 

Но правителственият началник с вид на бодигард, наследство от миналото му като полицай и каратист, падна с повече от 7 пункта в сравнение с резултатите на парламентарните избори през 2017 г. Партията отчита най-ниския си резултат от дванадесет години насам. Нещо повече - Борисов ще се сблъска с трудности при сформирането на коалиционно правителство в условията на нажежена политическа обстановка, каквато не е имало в страната. 

 

Няколко групи, които бяха на върха на антиправителствения гняв по улиците на страната през изминалите месеци, получиха изненадващи резултати и постигнаха пробив. Такъв например е случаят с телевизионната звезда Слави Трифонов, който се нарежда втори с 16.2% от гласовете. Резултатите са по-високи от очакваното, въпреки че гласуването се проведе в разгара на трета вълна от COVID-19. 

 

Лидерът на ГЕРБ господин Борисов се опитва да се задържи на власт още откакто през юни миналата година се появиха скандални снимки, на които той се вижда да спи гол до пистолет и 500-еврови банкноти.

 

“За пети пореден път печелим избори”, заяви той по време на едно импровизирано включване на живо във Facebook късно в неделя. Под падащия сняг и на фона на джипа, зад чийто волан обича да стои Борисов и да инспектира България, премиерът предложи мир с опозицията. Призова на преден план да излязат експертите, които да преведат страната през кризата до декември месец. 

 

“Уморен съм да нося отговорност”, посочи Борисов и изтъкна своя опит. 

 

С едва 60 от 240 места в парламента обаче лидерът на ГЕРБ определено е далеч от мнозинството и ще бъде доста трудно да намери съюзници сред партиите, които със сигурност влизат в следващото народно събрание. Единственият оцелял коалиционен партньор от предишното управление (ВМРО) може да не прескочи 4-процентовата бариера.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3169 |24.03.2021 Окончателно: Васил Гарванлиев ще учасва на ”Еврововизия”, въпреки, че декларира българския си произход . 3| 3297 |23.03.2021 Въпреки милионите и обещанията на властта: Бургас сигнализира за липса на ремдесивир . 18| 10249 |18.03.2021 Ресторантьор: Ще работя въпреки локдауна, поне в затвора няма да плащам ток . 2| 3549 |11.03.2021 ЕС изнася милиони дози ваксини срещу COVID-19, въпреки вътрешната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads