Реклама / Ads
20| 5070 |09.04.2009 НОВИНИ

Москва си иска „Булгартабак”

.
„Булгартабак” Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
До няколко месеца Русия да си върне „Булгартабак”. Това е решението на Кремъл по отношение на най-голямата ни компания за производство и продажба на цигари.
 
„Булгартабак” е част от списък с 800 обекта, които Руската федерация има намерение да си върне и които счита за руска собственост. Според кабинета на президента Дмитрий Медведев, към този списък ще се прибавят поне още 300 имота извън Русия. Сензационното съобщение е направил Владимир Кожин, който отговаря за делата на държавния глава.
Според „А и Ф” („Аргументи и факти”) през 1945 г. документите за предаването на „Булгартабак” в собственост и разпореждане на руската страна, е подписал лично Симеон Втори, като наследник на трона в България. Странното в случая е липсата на подписи на партийните лидери на господстващите партии в двете страни – Георги Дмитров и Йосиф Сталин. Но според юристи именно този факт прави сделката истинска и доказва владението на предприятието от руската страна. По-късно компанията е била дадена под аренда на София от Москва за неопределено време. През всичките години на социализма правителството в България не е повдигало въпроса за „Булгартабак” нито веднъж.
В най-скоро време ще започне процедура по връщане на собствеността от страна на Русия. Възможно е Москва да поиска и процент от печалбата от продажбата на български цигари за всичките години от 1945 г. насам.
Подобна участ очаква и други обекти зад граница. Руски се оказал и известния замък Монсо до Париж, Франция. Дворецът на културата в центъра на монголската столица Улан Батор – също.

Коментар: Неотдавна президентът Георги Първанов се завърна от посещение в Москва с радостната вест, че Русия ще ни върне дълг от около 38 млн долара. Проблемът се търкаляше още от 1990 година, когато дългът бе над 50 млн долара. Русия предлагаше тогава да го изплати чрез резервни части за военната ни авиация или като изкупи голяма част от консервното ни производство. Накрая, благодарение на своята твърда позиция, българският държавен глава успя да уреди въпроса. Сега най-вероятно руснаците ще приспаднат тези 38 млн от няколкостотинте милиона, които струва „Булгартабак”... Честито.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5930 |14.01.2009 Москва посреща Станишев с оръжеен скандал с българско участие . 3| 5552 |11.06.2008 Руските медии за обсадата на българското посолство в Москва . 15| 4526 |23.05.2008 А. Райчев можел да прогнозира кмета на Москва, но не и премиера на България . 1| 4564 |07.03.2008 Загина наш дипломат в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads