Реклама / Ads
17| 7042 |12.02.2009 НОВИНИ

Мургина подаде оставка, след прокурорска проверка в НАП

.
Шефът на НАП Мария Мургина е подала днес оставка пред министър Пламен Орешарски. Това съобщиха електронни медии, но служители от Агенцията твърдят, че тя е в отпуск. До критичната ситуация се стигна след скандал с източване на ДДС, разследван от прокуратурата.
 

По-рано днес в парламента депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев поискаха финансовият министър Пламен Орешарски да бъде изслушан във връзка с разследванията за източване на ДДС в Националната агенция по приходите. 

Преди седмица Янев съобщи, че висши служители на НАП и чиновници от регионални поделения са замесени в престъпна схема за източване на добавен данък в особено големи размери. Той уточни, че става въпрос за търговия с влияние, фалшифициране на документи, използване на фирми фантоми. Тогава Янев поиска Мургина да бъде временно отстранена от длъжност, до изясняване на случая, тъй като е пряко отговорна за действията на подчинените си.

Градският прокурор Роман Василев потвърди, че се води разследване срещу длъжностни лица от НАП по чл. 282 от Наказателния кодекс, който визира нарушаване или неизпълнение на служебни задължения или превишаване на власт с цел облага или причиняване на вреди. Софийската градска прокуратура си даде 2-месечен срок за проверката.

Междувременно ДАНС е отнела достъпа до секретна информация на директора Мургина. Законово отнемането на такъв допуск могат да бъдат събрани данни за действия или контакти на дадено лице, създаващи опасност за финансовата или националната сигурност на страната, коментират магистрати.

Разследването все още се води срещу неизвестен извършител, обясни висш прокурор. Тъй като делото било секретно, той отказа всякакви подробности, но потвърди, че Мургина в момента е без допуск до тайни.

Удовлетворени сме, че й е отнет достъпът до класифицирана информация, но това не е достатъчно, заяви  в парламента Янев. По изчисления на депутатите около 1 млрд. лева годишно са източвани чрез ДДС. В условията на финансова криза това е страшно, каза Яне Янев. Установено е, че вътре в НАП и на национално и регионално ниво от години действат организирани престъпни групи при взаимодействието на фирми и с покровителството на политици за източване на ДДС, коментира още народният избранник.

nap_proverka.jpg  снимки Вяра Йовева

Образуваното в началото на февруари досъдебно производство трябва да установи дали висши чиновници от НАП са източвали ДДС и по този начин са нанесли щети за милиони.

Според в. “Сега” първоначално по сигнала е работила ДАНС, но тъй като се забавила, прокуратурата иззела материалите и образувала дело, за да събере доказателства, годни за съд. В края на януари ДАНС обяви, че е започнала проверка на НАП за изтичане на информация. Ставало въпрос за деловодната система “Архимед”, през която минават всички постъпили писма, отговори, заповеди и други документи, обслужващи работните процеси в НАП.

От ДАНС са изискали 15-16 преписки, свързани с данъчни ревизии и възстановяване на ДДС. В указания 7-дневен срок обаче НАП предоставила само част от папките, като в тях нямало информация, водеща към съмнения за източване на ДДС или други данъчни нарушения. Междувременно Мария Мургина е поискала продължителен отпуск. Причината била именно течащите проверки. От пресцентъра на НАП официално заявиха, че Мургина е на работа.

Мария Мургина е назначена за изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) на 7 ноември 2005 г. Тя е в системата на данъчната администрация от 1997 до 2003 г. като заместник главен данъчен директор и ръководител на проекта за изграждане на НАП. От 2003 г. Мургина е назначена за заместник изпълнителен директор на НАП. Мургина е завършила “Управление и планиране на народното стопанство” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като има редица специализации, между които Стратегическо планиране при KPMG, SOGEMA Canada, управление на проекти при KPMG, управление на промяната при SOGEMA Canada и др. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4903 |06.01.2009 П. Диков: След проверката в "Студентски град" - куп далавери . 8| 4688 |08.12.2008 Майкъл Лий предупреди да се готвим за нова проверка . 30| 5196 |05.12.2008 greshka 67 . 18| 4845 |10.10.2008 Б. Борисов: Правителството да си подаде оставката заради финансирането на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads