Реклама / Ads
0| 4492 |08.01.2015 НОВИНИ

МВР: 40 души загинаха при пожар от началото на зимата

.
От началото на отоплителния сезон при битови пожари са загинали 40 човека, а други 84 са пострадали. Това съобщиха от МВР.
 

Само за първата седмица на тази година са възникнали над 150 пожара, резултат от неправилното боравене с отоплителни уреди и пренебрегване на основните правила за пожарна безопасност. За този период огнената стихия е причинила смъртта на 6 човека, а други 7 са пострадали сериозно. Според специалистите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” основните причини за повишения брой на битовите пожари, както и на пострадали и загинали хора са резките климатични промени, неправилното използване на електрически и нагревателни уреди и небрежното боравене с открит огън.

 

Основните правила за пожарна безопасност през есенно-зимния отоплителен сезон са:

1. Не претоварвайте електрическата мрежа. Всяка електрическа инсталация е оразмерена да „издържи“ определени електрически товари.

2. Ползвайте само стандартни и по възможност автоматичните електрически предпазители (бушони) и изправни електрически уреди и съоръжения.

3. Монтажът на електрически отоплителни уреди оставете на технически грамотно лице.

4. Не оставайте работещи електроуреди без наблюдение.

5. Поставяйте отоплителните електроуреди на безопасно разстояние от горими и леснозапалими вещества и материали!

6. Дори отоплителните печки на твърдо гориво са сложни технически съоръжения, чиито горивни камери са конструирани за конкретен тип горива. Не всички печки, предназначени за дърва са подходящи за работа с въглища, особено по-калоричните!

7. Създайте подходящи условия, при които няма възможност въглени и искри да попаднат върху намиращи се в близост горими и леснозапалими вещества и материали!

8. Не оставайте газови уреди и бутилки в близост до отоплителните уреди. 9. Не съхранявайте горивото (дърва и въглища) в непосредствена близост до отоплителния уред. В дома си съхранявайте само количества за ежедневната употреба!

10. Не разпалвайте отоплителните уреди със запалителни течности, които не са предназначени за такъв вид дейност.

11. Изхвърляйте сгурията и пепелта само в негорими метални съдове.

12. Всички димоотводи (кюнци) трябва да са стабилно укрепени и монтирани на безопасно разстояние от горими конструкции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4129 |02.01.2015 Пожар лумна в Лозенската планина . 1| 4147 |02.01.2015 Мъж загина при пожар от цигара . 0| 4502 |02.01.2015 Калин Маринов: В началото на годината икономиката се развива мудно . 1| 4745 |31.12.2014 11 са жертвите на пожара във ферибота; нашенците се добраха до Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads