Реклама / Ads
2| 3725 |28.10.2021 НОВИНИ

МВР атакува схеми за купуване на гласове и изборни измами

.
Ромска махала Източник: БГНЕС
Министерство на вътрешните работи започна акции на територията на цялата страна срещу престъпления против политическите права на гражданите преди изборите на 14 ноември. За броени дни полицията извърши операции в Сливен и разкри схема за купуване на гласове в област Разград.
 

Спецакция на МВР се проведе в сряда в ромския квартал „Надежда“ в Сливен и в селата Самуилово, Тополчане и Камен. Според разследващите органи тези райони са най-рисковите в общината. Извършени са проверки в заложни къщи, къщи за бързи кредити и други. „Цел на акцията са търговски обекти, в които има списъци с хора пазаруващи на версия,“ съобщи пред БНР главен инспектор Димитър Кикьов, началник на РУ на МВР Сливен.


Ромите от квартал „Надежда“ коментираха, че не са чували да се предлагат пари за изборите. "Няма, не съм чувал такова нещо. Тези, които са кандидати, при тях са парите", коментираха жители на квартала. Полицията проверяваше влизащите и излизащи от махалата автомобили за нерегламентирано превозване на пътници, които евентуално по време на изборите могат да извършват превоз на гласоподаватели.


Областната дирекция на МВР в Разград пък разкри крупна схема за купуване на гласове. По време на изборите на 11 юли са установени близо 2500 подадени заявления за гласуване в подвижна кутия за хора с трайни увреждания. Според органите на реда броят е в пъти по-висок от вота през април. Само в общините Кубрат и Исперих те са били по 500. "Резултатите от проверките са показали, че хората от чието име са подадени заявленията, не знаят за тяхното съществуване", заяви пред БНР ст. комисар Диян Минков, директор на Областната дирекция на МВР – Разград.

 

Някои от хората, подписани под заявленията, са разпитани. Те са обяснили, че никога не са подписвали тези документи. Според полицията в други заявления подписите очевидно са фалшифицирани. Община Разград е сред първенците с най-много заявления за гласуване с подвижна урна - общо над 400, съобщава bTV.


Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че и преди тези избори се отчитат много сигнали за купуване на гласове. "Тези сигнали са главно за опити и за купуване на гласове от две партии - ГЕРБ и ДПС. Това се случва със заплаха към хората да внимават, когато се върнат на власт, както и с финанси с неясен произход", заяви Рашков.


Преди седмица главният прокурор Иван Гешев и шефът на ДАНС Пламен Тончев подписаха заповед за създаване на междуведомствено звено, което да се бори с купуването на гласове на предстоящите президентски и парламентарни избори. Извън него обаче остава МВР. Вътрешният министър Бойко Рашков многократно заяви, че не вижда смисъл от подобно нещо. Той дори заподозря, че целта е прокуратурата да иска такова съвместно звено е да получава информация за полицейските разследвания и да ги спира.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8441 |27.10.2021 Ивайло Шопски: Старото ръководство на МОН знаеше за схемите в "Ученически отдих и спорт". Реакция нямаше . 12| 8008 |27.10.2021 Бащата на Петков: Страхувах се, когато атакуваха задкулисието. Изправиха се пред голяма машина . 1| 4548 |27.10.2021 Енергийна криза, схеми за милиони в МОН, и живот по Оруел в ”Честно казано с Люба Кулезич” . 0| 2850 |27.10.2021 Полиция влезе в ромския квартал в Сливен заради сигнали за купуване на гласове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads