Реклама / Ads
19| 4882 |19.10.2013 НОВИНИ

МВР иска 27 млн. лева заради потока от бежанци

.
Близо 27 млн. лева иска МВР от бюджета до края на годината заради потока от бежанци. Днес Министерският съвет е обсъдил доклад на вътрешния министър Цветлин Йовчев, а в понеделник ще заседава извънредно по миграционната криза.
 

По-голяма част от исканите пари ще отидат за МВР – над 20 млн. лева, а останалите - по бюджетите на различните ведомства, ангажирани с проблемите по настаняването на чужденците и сигурността - БЧК, НРС, Агенцията за бежанците и отделни министерства.

Окончателно решение за отпускането на парите няма, но като цяло министрите подкрепили идеята. Разбира се, министър Чобанов заяви, че няма откъде да се намерят тези средства, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Маринов заяви, че на практика всички ведомства, ангажирани със ситуацията, работят със собствените си бюджети. Той даде пример, че според взето решение децата до 15 години ще бъдат ваксинирани за сметка на НЗОК.

Предвижда се да бъде изградена преграда, висока 3 метра на около 30-километров участък по границата с цел повишаване на охраната й. Преградата ще бъде на най-уязвимите места за нелегално преминаване като района на Елхово, откъдето успяват да преминат близо 85% от чужденците. За изграждането й ще бъдат необходими около 5 млн. лева.

Зам.-министърът потвърди, но частично, информацията на ГЕРБ, че вътрешното министерство се готви да закрие три центъра за обучение на пожарникари и сержанти.

„С оглед бюджета за 2014 година МВР има недостиг на средства от близо 72 млн. лв. и това налага да търсим активно разпределение на средствата. При положение че имаме Академия на МВР и има три полицейски школи, един от вариантите за оптимизиране на бюджета е тези три школи да бъдат събрани в една“, обясни той.

По думите му идеята в освободените сгради да бъдат настанени бежанци може би си заслужава да се обмисли. По въпроса със закриването на школите обаче не е взето окончателно решение. Заместник-министърът увери, че има достатъчно полицейско присъствие в центъра на София, за да се избегнат инциденти с бежанци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4973 |16.10.2013 Цветанов: Няма да нося отговорност заради "Медузите" на Гуцанов . 11| 5569 |16.10.2013 Кокинов пред съда: Октай е искал да гръмне Доган . 141| 5794 |15.10.2013 Борисов: Реформаторите са зазидали вратата за ГЕРБ заради Костов . 16| 5808 |13.10.2013 Томислав Дончев: 2014 може и да е нулева за европроекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads