Реклама / Ads
3| 5303 |17.12.2021 НОВИНИ

МВР проверява версията на бизнесмен, че Гешев е поискал да присвои фирмата му

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
МВР проверява сигнал от бизнесмен, който твърди, че преди 8 години главният прокурор Иван Гешев е присвоил бизнеса му.
 

Това потвърдиха от силовото ведомство пред "Свободна Европа". Случаят е разказан в разследване на сайта bird.bg, според което през 2013 г. собственикът на млекопреработвателното предприятие "Жоси" Георги Цолов Георгиев е поискал съдействие от Гешев, в замяна на което той е прехвърлил на неговия баща дял от фирмата си.

 

Историята започва, когато Георгиев уличил съдружника си Симеон Присадашки в сиво счетоводство, източване на фирмата и неплащане на ДДС. Заради личното си познанство с Иван Гешев, тогава редови прокурор в Софийската градска прокуратура, той се обърнал за съдействие към него за отстраняване на Присадашки и му предложил имотна облага – дял във фирмата си. Георгиев разказва за тези събития в предаването на Люба Кулезич “Честно казано”: “Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор… той пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат, Велимир Атанасов”.

 

Пред BIRD той си спомня още, че Иван Гешев е поискал разрешение от прокурор Емилия Русинова, която тогава му е пряк началник в СГП, да започнат следствени действия срещу Присадашки. Русинова обаче била много близка с въпросния бизнесмен и отказала да съдейства за “опраскването” му, съобщил Гешев на Георгиев след срещата.

 

Присадашки потвърждава думите за близост между него и прокурор Русинова. “Семейни познати сме”, признава той, но отрича да е получил подкрепа от Русинова в търговския с спор за фирмата “Жоси”.

 

След като ударил на камък при Русинова, Гешев предложил друга схема за справяне с Присадашки. Той го насочил към бившия съдия и впоследствие адвокат Велимир Атанасов, който трябвало да оформи документално следното: изключване на Симеон Присадашки от фирмата и едновременно прехвърляне на дял от “Жоси” на близък на Гешев.

 

От документи, публикувани от BIRD и сдружение БОЕЦ, става ясно, че прехвърлянето на дялове се е състояло и като нов съдружник в “Жоси” се е появил Стоимен Тодоров Гешев – баща на Иван Гешев, а Присадашки е изключен. Те не са вписани окончателно в Търговския регистър, тъй като Присадашки обжалвал в съда.

 

Видно от документите, адв. Велимир Атанасов придружава Георги Цолов Георгиев при нотариус, пред когото е изготвен констативен протокол за общо събрание и изключване на Присадашки от “Жоси”. Твърди се, че той е допуснал финансови нарушения на стойност 300 000 лв. Адвокатът на Присадашки също присъства пред нотариуса и възразява, че събранието е незаконно.

 

Гешев – баща получава едва 2% от капитала, който според ГФО за 2013 г. се равнява на 605 хил. лв. "Жоси" стои добре на пазара по това време и е имала предложение от гръцка фирма да бъде изкупена за 6 милиона евро. След сделката обаче настъпва обрат и прокурор Гешев отказва да съдейства за отстраняването на Присадашки, а Георгиев е заплашен, че, ако не плати 30 000 лв., ще бъде репресиран. Въпреки че парите били платени, къщата на бизнесмена била запалена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5192 |13.12.2021 Рашков: Проверяваме Борисовата спалня, но не като прокуратурата. Получих заплахи - питайте ГЕРБ . 4| 4722 |10.12.2021 Покрай ”професор” Венелин Терзиев проверяват и служебния министър на икономиката за плагиатство . 2| 2976 |09.12.2021 Цацаров проверява поръчката на МЗ за тестове за ученици, вика бившия зам.-министър Димитър Петров . 14| 4409 |25.11.2021 Иван Демерджиев: Срещу Гешев има оплаквания за натиск. Проверяваме ги!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads