Реклама / Ads
0| 9424 |31.03.2022 НОВИНИ

Над 1000 наемници от частната армия ”Вагнер” ”спасяват” Русия в Украйна, готвят убийство на Зеленски

.
ЧВК ”Вагнер”
Русия е прехвърлила в Украйна над 1000 наемници от частната армия ”Вагнер”. Войниците са разположени в източната част на страната. С тях са изпратени и членове на висшия команден състав. ”Заради тежките загуби и блокираното в значителна степен настъпление Русия най-вероятно е била принудена за пренасочи служители на ”Вагнер” към Украйна за сметка на операции в Африка и Сирия”, се казва в съобщението на британското разузнаване.
 

По-рано бе съобщено, че от армията "Вагнер" са в основата на планираните покушения срещу президента на Украйна Володимир Зеленски и премиера Денис Шмигал. Повече от 400 наемници от ЧВК "Вагнер" действат в Киев по поръчение на Кремъл, съобщи The Times. Путин е дал списък от 24-ма души за "елиминиране" в Украйна По сведения на източници на изданието на военните е поставена задача да убият президента на Украйна Владимир Зеленски, както и членове на украинското правителство и подготвят почвата за взимането под контрол от страна на Кремъл на ситуацията в държавата.

 

Още в началото на март Вагнер започна набиране на наемници във войната в Украйна. Ограниченията за прием били премахнати и от частнвата компания вече приемат бойци от Донецката и Луганската демократични република , от анексирания Крим и чужди граждани, без тези от Грузия. Войната налага да отпаднат такива изисквания като дългове към Федералната служба за съдебни изпълнители, липсата на удостоверение за добро поведение или паспорт.


Вижте само какво пише в едно от съобщенията на наемник, приканващ за кандидатстване във "Вагнер": "Господа! Който иска да яде "свинска мас", пишете ми. Активни служители без джобове не се канят на пикник. ЛДНР, Крим, Тези, които са имали проблеми със заетостта при нас - обадете се. Тези, които бяха уволнени от нас по някаква причина - обадете се."

 

Друг наемник разказва пред Би Би Си за максималния набор на полигон в Молкино близо до Краснодар, където вероятно има база и център за набиране на ЧВК Вагнер. По думите му във войната в Украйна все още не участват основните отряди на частната армия, а само нови кандидати, които тренират на полигона в Молкино.

 

Преди дни, на заседание на Съвета за сигурност руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че около 16 000 души от Близкия изток са готови да дойдат в сепаратистките "ЛНР" и "ДНР", за да участват в "освободителното движение" от страните на средния Изток. В отговор президентът Владимир Путин нареди да се помогне на тези „доброволци“ да стигнат „в зоната на военни действия“ в Украйна. Путин аргументира решението си с думите, че „западните спонсори на Украйна подпомагат украинския режим, не крият това, правят открито, пренебрегвайки всички норми на международното право“.


Припомняме, че депутатите от Европейския парламент приеха резолюция, осъждаща нарушенията на човешките права от частни военни компании. Те се фокусираха върху „групата на Вагнер“ и „нейните връзки с руската държава“. В края на миналата година Европейският парламент остро осъди "чудовищните престъпления" на частната военна компания (ЧВК) Вагнер. Това се казва в резолюцията, приета на пленарната сесия в Страсбург. 585 евродепутати гласуваха в подкрепа на документа за нарушения на човешките права от страна на ЧВК, особено от "групата на Вагнер", 40 гласуваха против, още 43 се въздържаха, според кореспондент на DW.


В резолюцията се посочва, че за първи път за ЧВК Вагнер стана известно през 2014 г. заради участието му в анексирането на Крим и боевете в Донбас. В тази връзка Европейският парламент изрази подкрепата си за „усилията на украинските власти да изправят пред съда членовете на групата Вагнер, действаща в Крим и Донбас“. Освен това наемници действаха в Сирия, Судан, Мозамбик, Либия, Централноафриканската република и Венецуела, се казва в резолюцията.

 

Европейският парламент посочва убедителни доказателства, че руската държава е отговорна за финансирането, обучението, ръководството и оперативното командване на тези паравоенни групировки“, се казва в резолюцията. Както се подчертава в него, евродепутатите "изразиха твърдото си убеждение", че ЧВК "Вагнер" трябва да се разглежда като "агент на руската държава".


В документа се посочва още, че групата на Вагнер е „мрежа“ от свързани паравоенни организации и компании. В същото време, както беше отбелязано, „името на групата Вагнер постепенно се премахва, за да се избегне общественото внимание и да се отдалечи от г-н Пригожин и президента Путин“ (има предвид бизнесмена Евгений Пригожин, който е наричан „готвачът на Путин“ и е свързан с ЧВК Вагнер ).

 

Европейският парламент приветства постигнатото в Съвета на ЕС споразумение за налагане на санкции срещу групата Вагнер . Резолюцията също така призовава страните партньори на ЕС, по-специално от Африканския съюз, също да наложат санкции срещу руските наемници.


Евродепутатите също така поискаха от Външната служба на ЕС да изготви доклад за дейността на ЧВК Вагнер, който трябва да помогне за изправянето на служителите му под отговорност за престъпленията, извършени „пред международни трибунали“.

 

Компанията " Вагнер" е основана през 2014 г. от Дмитрий Уткин, бивш агент на разузнаването и член на руските ВДВ. Твърди се, че първо е отишъл в руска охранителна фирма, след това в Сирия със Славянския корпус, за да "защити" диктатора Башар Хафез ал Асад. Предполага се, че вече тогава той вероятно е бил на договор в Кремъл и във военното разузнаване на ГРУ на Руската федерация. Бойното име на тогавашния самопровъзгласил се фен на нацизма "Вагнер" е взето в чест на любимия композитор на диктатора Хитлер - Рихард Вагнер.

 

Частната военна компания Вагнер е неофициална военна организация, която не е част от редовните руски въоръжени сили и няма правен статут. Военните части на групата Вагнер наброяват по различно време и според различни източнициот 1350 до 2000 души. Според руското законодателство наемничеството е забранено, така че официалните лица в Русия отричат ​​съществуването на ЧВК на Вагнер.

 

ЧВК е създадена по волята на Кремъл от хора близки до Кремъл и в интерес единствено на Кремъл. ЧВК «Вагнер» е армията в сянка на сегашното военно-политическо ръководство на Русия и логиката на всички действия на тази организация е чисто политическа.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3317 |31.03.2022 Белият дом: Владимир Путин се чувства подведен от руската армия . 0| 3172 |30.03.2022 Украинската армия си върна контрола върху стратегическа магистрала, свързваща Харков и Чернигов . 0| 6879 |30.03.2022 Шестима бивши военни министри зоват за Украйна. Но какво направиха за Българската армия?! . 0| 5674 |29.03.2022 Великобритания: Русия е разположила над 1000 наемници от групата „Вагнер“ в Източна Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads