Реклама / Ads
7| 4757 |21.09.2008 НОВИНИ

Над 50 на сто от работниците искат стачка, според КНСБ

.
54,33% от работниците са настроени да стачкуват. Това сочи изследване на КНСБ. Поддръжниците на протестни действия били мотивирани да защитават трудовите и социалните си права.
 

Резултатите са от започналото национално допитване на синдиката сред своите членове.

Досега в него са се включили около 74 хил. работници и членове на КНСБ, заяви зам.-председателят на синдиката Валентин Никифоров по време на семинар в Александруполис. "За" национални протести са гласували над 40 хил. българи, като с най-активна подкрепа за тази форма били работници от Велико Търново, Сливен и Силистра.

В национална едночасова предупредителна стачка биха се включили около 23% от анкетираните, а в национална ефективна еднодневна стачка - над 22%, като най-голяма готовност за това показват жителите на Ямбол, Сливен и Плевен.

За регионални протести се обявяват над 17 на сто от анкетираните. Тази форма се одобрява най-вече в Сливен, Шумен и Кърджали.

Браншовите протести получават подкрепа в 25 на сто от анкетираните. За ефективна стачка по браншове настояват преди всичко служителите от транспорта.

Основен мотив за протестната готовност на българите е липсата на увеличение на заплатите в държавните и общински предприятия заради ограничаващата ги наредба и увеличената данъчна тежест върху социалните плащания. Като цяло хората са недоволни от заплатите и живота, който те им осигуряват.

Повечето работници подкрепят предложените от КНСБ социални мерки като извънредно увеличаване на бюджетните заплати от 1 октомври 2009 г, увеличаване на гарантирания минимален доход до 100 лева и достигане до средна работна заплата от 800 лева за реалния сектор от 1 януари.

Допитването ще продължи до 23 септември, когато Координационния съвет на КНСБ ще вземе решение за протестни или стачни действия срещу правителството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5068 |21.09.2008 Партията на Яне Янев поиска главата на Минчо Спасов . 8| 4523 |21.09.2008 Минчо Спасов: Нужен е котрол върху службите . 25| 5512 |20.09.2008 Бойко Борисов предложи да компенсират с пари от излишъка "Топлофикация - София" . 4| 6185 |19.09.2008 Българите не ходели на зъболекар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads