Реклама / Ads
50| 29205 |28.12.2021 НОВИНИ

Надежда Нейнски: Има притеснения, че се правят опити за смяна на позициите на България

.
Ще се стори преувеличено на някои, но има няколко примера, които будят основателно притеснение за позициите на България по отношение на външната политика. Едното е изказването на президента Радев по време на дебата с Герджиков. Не вярвам в случайните неща - подобен тип “лапсуси” никога не са случайни. Янев неотдавна излезе с позиция спрямо НАТО, което е част от руската позиция. За случилото се във външно министерство чувам познати реплики.
 

Това заяви пред Нова телевизия Надежда Нейнски, бивша външна министърка (1997-2001), председателка на СДС (2002-2005), евродепутатка (2009-2014) и посланичка на България в Турция (2015-2020).

 

"Тези хора са обучени и тренирани да участват в разграждането на демократична държава. Идеята и презумпцията, че ще започнат да прилагат други практики, най-малкото подлежи на съмнение", посочи Нейнски за скандалите във Министерството на външните работи с назначаването на бивши служители на Държавна сигурност.

 

"Важно е да се види как новото правителство ще се справи с големите геостратегически задачи. България е част от голямата геополитика и икономиката е свързана с много световни процеси. Мнозинството се състави с желание да демонтира един модел, но тепърва предстои да видим какви реформи ще предложи", посочи още Нейнски.

По думите й това ще е и големият тест за цялостта на коалицията.

 

Спорът между Република Северна Македония и България според Нейнски може да бъде решен с гаранции от Брюксел, че подписаният вече Договор за добросъседство през 2017 г. ще стане част от пътната карта за присъединяването на Скопие към ЕС и блокът трябва да се увери, че този документ ще бъде спазен. По думите й блокът няма място в историческите спорове между двете държави.

 

"Брюксел е заинтересован от стабилност на Балканите и трябва да стане гарант. Този договор трябва да залегне в пътната карта за присъединяването. ЕС не може да се дистанцира от случващото се на Балканите. Това е геостратегически интерес на Европа и тя има интерес Западните Балкани да се присъединят към блока. Това значи сигурност в Европа", категорична беше Нейнски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2993 |13.12.2021 Президентът: България очаква новото правителство с нетърпение и надежда . 5| 3815 |11.12.2021 Надежда Йорданова ще настоява за отчетност на главния прокурор . 2| 5187 |23.11.2021 „Българският Стивън Кинг“ се бори за живота си, разменяйки книга за надежда . 2| 2951 |22.11.2021 Надеждата на Заев е жива: С Радев се съгласихме да продължим диалога между РСМ и България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads