Реклама / Ads
4| 2607 |12.05.2023 НОВИНИ

Надзиратели и служители в затворите на протест: Искаме диалог с властта, засега има монолог

.
Надзиратели и служителите в затворите са на протест Източник: БГНЕС
Надзиратели и служителите в затворите са на протест. Демонстрацията им се състоя тази сутрин пред местата за лишаване от свобода. Основните им искания са за връщане на 24-часовите смени на работа, както и 20% увеличение на заплатите.
 

Според служителите в системата, липсата на достатъчно хора създава риск както за сигурността на заетите в затворите, така и за лишените от свобода. 

 

Служители на затвора и ареста в Пловдив излязоха на мълчалив протест. Към демонстрацията на ССЗБ се присъединиха и техни колеги от СФС на МВР. Исканията на двете синдикални организации са идентични - увеличаване на работните заплати, съобразено с инфлацията, и връщане на 24-часовите дежурства като най-удачен режим на работа.


"Искаме да се върнат 24-часовите дежурства. Да има също 8- и 12-часов режим на работа. Щатът е недостатъчен, има недостиг на кадри и има и отлив. От началото на годината са напуснали 50 човека. Назначени са 35 нови, но те реално ще започнат работа след 10 месеца, тъй като са в обучителен период", каза председателят на синдикалното дружество в пловдивския арест Юри Корнов.

 

Не сме получавали работно облекло за 2022 г. То е под всякаква критика - след третото пране все едно е използвано една година. Обувките също - колеги се оплакват, че кубинки от 118 лева се разлепят на втория ден. Сега чакаме да видим дали ще е същата фирма.

 

Надяваме се да има диалог с властта, засега има монолог. Ние си изказваме нашите искания, министърът казва, че всичко е наред в арести и затвори, няма проблеми, има голямо спестяване на извънредния труд, но за сметка на сигурността в арестите и затворите и за сметка на отпуските на колегите и преумората. Пътуват двойно повече до местата за работа, това е разход за гориво на колегите, някои пътуват от по-далече. С тоя разход на средства на нас също ни падат заплатите. 

 

Смятаме, че най-удачният начин на работа в затворите е 24-часовият режим, защото захващаш деня от сутринта, завършваш го на другия ден и предаваш дежурството. Не знам защо нашите министри решиха, че 12-часовият режим е удачен само по едно предписание на Европейската комисия по изтезанията, с цел да се намали извънредния труд. 

 

Красен Властанов, член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР и председател на дружеството към пожарната в СФС на МВР, допълни:

 

"Ние сме партньорска организация на колегите от затворите и напълно подкрепяме техните искания, тъй като те са изцяло социални. Заради тази излагация цената ще се плати от цялото общество - не може колеги, които работят на терен и представляват държавата, държавата да не застава зад тях, те да се чувстват спокойни и да могат да си вършат професионално задачите, които им са поставени, да изпълняват служебните си задължения.

 

При нас също има хора, които напускат. Проблемът с униформите също стои при нас. Проблемите са абсолютно идентични в двете министерства".

 

Служители на затворите излязоха на протест и в Русе.

 

"За пореден път министърът на правосъдието Крум Зарков отказа да приеме реалността, която последва от така наречената реформа в сектора и преминаването на 12-часови смени", заяви на протеста на служителите от следствения арест в Русе Денислав Христов, който е председател на местната организация на Синдиката на служителите в затворите. Още в началото са заявили пред правосъдния министър, че досегашният модел е работещ и доказан през годините, и че от новия модел ще произтекат много проблеми.

 

По думите на синдикалиста, извънредният труд в сектора идвал от окомплектовката, като от години получавали отказ да се направи разпределение според постовете какъв щат трябва да има. Денислав Христов коментира и заплатите, като заяви, че през последните години сa се увеличили, но настояват и за актуализация спрямо инфлацията. Той е категоричен, че след днешните протестни действия, ще започнат да се подготвят за национален протест.

 

Надзиратели и служителите в затворите излязоха на протест пред сградата на Централния софийски затвор в столицата.

 

В столицата протестиращите разпънаха транспарант, на който пише „Протестираме срещу безобразията в затворите, които станаха норма“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2725 |12.05.2023 Надзиратели излизат на протести в цяла България . 0| 2562 |10.05.2023 И Австрия вдигна мерника на TikTok: Държавните служители няма да могат да ползват приложението . 5| 2684 |10.05.2023 БСП нахока служебното правителство. Опитвали се да отстранят ”неудобни държавни служители” . 1| 2755 |28.04.2023 ООН предупреждава за нарастващата безнаказаност в Судан: Много сме разтревожени от бягствата от затворите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads