Реклама / Ads
0| 2862 |26.10.2022 НОВИНИ

Зам.-министър Мария Павлова: Режимът на работа на 24-часови смени не е хуманен спрямо самите служещи

.
Мария Павлова
Режимът на работа на 24-часови смени не е хуманен спрямо самите служещи /бел. ред надзирателите/. Ние сме единствената държава в Европа, в която местата за лишаване от свобода продължават да работят на този режим. Изрично е описано в законодателството на България, че 24-часовият режим на работа трябва да бъде само по изключение
 

Поредната среща с ръководството на този синдикат се проведе в петък и продължи повече от 3 часа. Подробно им бяха обяснени мотивите, които налагат въвеждането на 12-часов сменен режим на работа в затворите. Това каза заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

 

А за да няма голям стрес в системата се предвижда плавно и поетапно преминаване към новия режим на работа. Работи се по места с началниците на затвори и надзирателския състав.

 

"Не дадоха точни аргументи защо искат това нещо, което нарушава техни законни права. Ако преминем на 12-часови смени, ще паднат разходите за извънреден труд. Това е перо, което пречи на увеличаването на заплатите. Направени са разчети, поискали сме допълнителни 23 млн. лв. само за ГДИН. Провеждат се непрекъснати срещи със синдикатите, имаме много добър диалог с тях. С другите синдикати нямаме напрежение, протестира един синдикат", уточни зам.-министърът на правосъдието пред Bulgaria ON AIR.

 

С отпушването на конкурсите и назначаването на хора в момента незаетият щат е паднал от 10 на 2%, отбеляза Павлова. За последните 5 години състоянието на затворите доста се е подобрило, но не и благодарение на държавата, която не отпуска достатъчно пари за местата за лишаване от свобода, добави тя.

 

Павлова коментира и проекта за изграждане на затвор в Самораново. По думите ѝ идеята е от предходен програмен период. Вече има определен терен в Самораново, а обществената поръчка е в напреднал етап.

 

"Комплексът трябва да се състои от 8 сгради - затвор без решетки с голям обучителен център и хотелска част. Ще има и спортни зали. Идеята е, че трябва да има по-добра превенция, за да бъде намален рецидивът, а това става с повече работа с лишените от свобода и с осигуряване на условия, които да ги подготвят за живота навън", обясни гостът.

 

Вписани са 70 случая на агресия в Травматичния регистър, като по всички тях се извършва проверка - следват наказания. Според Павлова по-големият проблем е вербалната агресия, която няма как да бъде измерена. След проверки са хванати и 26-има служители за внос на забранени вещи в затворите.

 

"За 2 месеца успяхме да свършим доста, което се отчита не само от нас, но и от синдикатите. Успяхме да изработим и приемем, от 1 януари влиза в сила, дълго чакана наредба за допълнително стимулиране за постигнати резултати от служителите в системата. Повишихме месечните пари за храна, които получава всеки служител - от 120 на 150 лв. Предвиждаше се закриване на арести и затворнически общежития. Това е променено и напрежението беше сведено до нула. Ефективните присъди намаляват", завърши Павлова.

 

Недоволни надзиратели се събраха пред Министерството на правосъдието. Те поставиха конкретни искания към ресорния министър. Те са за цялостна реформа в системата, справяне с агресията в затворите, подобряване условията на труд и повишаване на възнагражденията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3053 |12.10.2022 Мария Павлова: Рязко пада броят на лицата, попадащи в местата за лишаване от свобода . 3| 4536 |28.09.2022 Проф. Мария Шнитер: „Капана“ в Пловдив можеше да се разруши, както тютюневите складове . 0| 7171 |27.09.2022 Зам.-министър Кирилов: Хакери точат стотици хиляди евра от сметките на български компании . 0| 2655 |19.09.2022 Зам.-министър Данчев: За бедствието в Карловско са заделени над 10 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads