Реклама / Ads
13| 7870 |16.01.2023 НОВИНИ

Наемник от ”Вагнер” с разтърстващи разкрития за частната руска военна компания

.
Източник: личен архив
Наемник от руската военна компания "Вагнер", избягал в Норвегия, разказа пред правозащитници как функционира тази частна армия, съобщи в. "Дейли Телеграф".
 

При бягството си Андрей Медведев е прескочил две огради с бодлива тел и пресякъл замръзналата река Пасвик.

 

Наемникът успял да стигне до Норвегия, след като се промъкнал покрай наблюдателни вишки по границата, не бил засегнат от откритата по него стрелба и бягайки от следови кучета.

 

"Чух кучешки лай зад гърба си, светнаха прожекторите и по мен бяха произведени изстрели", казва бившият командир от "Вагнер". "Просто побягнах към гората."

Когато стигнал на норвежка територия, той се отправил към светлините на къщи, потропал на първата врата и помолил за помощ.

 

"Толкова съм благодарен, че съм тук, толкова съм благодарен на всички хора, които ми помогнаха", каза той.

 

Медведев попаднал в групата "Вагнер", която набира доста хора от руските затвори, през юли, когато излязъл от затвора. Договорът му бил само за четири месеца, но когато изтекъл, му казали, че трябва да остане.

 

Само че с помощта на бойци от неговото подразделение Медведев успял да избяга. Той се укривал в Русия и през декември публикува видеоклип, в който разобличава жестокостите на "Вагнер".

 

Наемникът знаел, че късметът му няма да продължи вечно, защото във "Вагнер" действа специално подразделение, наречено "Мед", чиято задача е да издирва дезертьори и след това да налага правосъдие в стил "Вагнер".

 

Схемата за действие на "Мед" очевидно е заимствана от известната с бруталността си СМЕРШ ("Смерть шпионам"/"Смърт на шпионите"), действала през Втората световна война.

 

В интервю за правозащитната група Gulagu.net от центъра за задържане на мигранти в Осло Медведев казва, че ако е бил заловен щели да го убият "или дори по-лошо".

 

Наемникът определено е знаел какво го очаква, ако бъде заловен, тъй като е командвал подразделение на "Вагнер", което се е сражавало около Бахмут в района на Донбас.

 

Един от бойците под негово командване е бил Евгений Нужин, бивш затворник, който е дезертирал. През ноември Нужин е предаден обратно на "Вагнер" при размяна на пленници. След това той е убит от друг наемник от групировката, който разбива главата му с чук.

 

"Дейли Телеграф" припомня, че руската частна военна компания придоби известност тази година, след като набра хиляди осъдени от затворите и ги изпрати в Украйна, за да подкрепят руската инвазия. Сред желаещите да се присъединят към "Вагнер" е и Михаил Попков, наричан "Маниакът от Ангарск".

 

Като полицай и охранител в Сибир и Далечния изток на Русия той изнасилва и убива около 83 жени в периода 1998-2010 г.

 

Той изрази желанието си да влезе в редиците на частната военна компания вчера в ефира на руската телевизия, посочва британският вестник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6857 |27.12.2022 Членове на ”Вагнер” убиха осемчленно семейство в Украйна. Сред жертвите има и деца . 11| 3760 |30.10.2022 Британското разузнаване: ”Вагнер” наема болни затворници . 0| 2975 |15.09.2022 Видео хвана Пригожин да вербува затворници за ”Вагнер” . 0| 3252 |06.07.2022 ”Вагнер” вербува затворници от Санкт Петербург за войната в Донбас за 200 000 рубли и амнистия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads