Реклама / Ads
0| 2687 |06.07.2022 НОВИНИ

”Вагнер” вербува затворници от Санкт Петербург за войната в Донбас за 200 000 рубли и амнистия

.
В колониите на Санкт Петербург започнаха да набират затворници като „доброволци“ за заминаване в Донбас като част от Частната военна компания „Вагнер“. Това разказват близки на осъдени, излежаващи присъди в ИК-7 Яблоневка и ИК-6 Обухово. За шест месеца служба на ”доброволеца” се обещават 200 хиляди рубли и амнистия. Ако се върне жив.

На моя роднина казаха следното: „Нацистите са много трудни за откриване там и са много добре обучени. Вие ще бъдете на преден план и ще помагате за откриването на нацистите, така че не всички ще се върнат. Първоначално казаха, че около 20% ще се върнат. После – че „почти никой няма да се върне“. На тези, които оцелеят, е обещана награда от 200 000 рубли и амнистия. И ако той умре, обещават да платят на семейството 5 милиона рубли. Всичко това са само думи, няма да бъде записано никъде на хартия. В същото време цялата информация не се предава директно, а чрез бригадирите.", пише още "Важни историши".

 

Отначало им е казано, че ще бъдат взети предвид само тези, които са служили или са се сражавали. Но след няколко часа става ясно, че всички желаещи са включени в листите. Искат да се запишат около 200 души, но накрая се записават около 40.


Моят близък искаше да се съгласи, но ние, роднините, го разубедихме. Сега той се кълне, че няма да отиде, но определено се колебае, защото вижда това като възможност да спечели пари, казва: „Ако се случи най-лошото, ще ти спечеля апартамент.“ Те обсъждат помежду си: "представяте ли си колко можете да вземете оттам“. Те вярват в това. Не всички, разбира се.

 

Моят приятел излежава присъда в колония в центъра на Нижни Новгород. Според него има много хора, които преди това са участвали във военни действия и те са много нетърпеливи за тази война. Той успява да се свърже със самия Вагнер и заявява желанието си да отиде на война. Те му отговорят: „Чакай ни във вашата колония до месец“.


"Важни истории" успяха да разговарят с роднините на затворника от Яблоневка, който се съгласи да отиде в Донбас: „На втория ден след новината за срещата той каза, че е подписал договор и няма връщане назад.  По думите му те ще се бият, а не да възстановяват. Защо се съгласил? Той бил подкупен с обещанието, че след шест месеца ще се прибере и криминалното досие ще бъде заличено. Освен това, когато минат шест месеца и някой иска да продължи службата си, тази фирма ще осигури работа.


Яблоневка става първата колония в Санкт Петербург, където вагнеровците организират кампания. Тази информация е потвърдена и от събеседник и роднини на затворници от ИК-6 „Обухово“: „Вчера при тях дойдоха някакви шофьори и им предложиха да отидат в Донбас. Доколкото разбрах договорът е устен. Казват, че изпращат без жетони и паспорти. Как точно решават на кого да направят подобно предложение не е ясно. Като че ли първо убеждават онези, които са служили в армията. В същото време не се призовават тези, които са в затвора от 20 години, а например на млад мъж, на когото остават няколко месеца....", пишат от сайта.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2759 |29.06.2022 Гунчева била вербувана от Петков според Костадинов . 0| 2735 |07.06.2022 Зеленски: Над 2500 затворници от „Азовстал“ може да бъдат задържани в Донецк и Луганск . 0| 6704 |01.06.2022 Как използват частната армия ”Вагнер” във войната в Украйна? . 0| 32804 |06.04.2022 Само във Фрог: Герхард Шрьодер, арестуван в България през 1968 г. за кражба. Вербуван e от ДС и КГБ?
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads