Реклама / Ads
0| 3213 |07.06.2022 НОВИНИ

Зеленски: Над 2500 затворници от „Азовстал“ може да бъдат задържани в Донецк и Луганск

.
Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Пред медии в Киев украинският президент Володомир Зеленски разкри, че може да има повече от 2500 затворници от стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол, които сега да са задържани в областите Донецк и Луганск в Източна Украйна.
 

По думите му отношението към тези затворници — включително намерението да се проведе т. нар. публичен трибунал — руските планове се променят постоянно. Длъжностни лица в Донецката народна република разкриха, че вероятно защитнците ще бъдат осъдени за нарушения на човешките права в Украйна.

 

Попитан дали смята, че затворниците са измъчвани, Зеленски отвърна, че е убеден, че това не е в интерес на руската страна, защото те са „държавни затворници“, чието състояние се следи от световната общност.

 

Зеленски уточни, че първата фаза на операцията - извеждането на войниците от „Азовстал“ живи - е била постигната.

 

„Днес има втората част — да ги върнем живи у дома“, категоричен е той. 

 

„Знаем какво може да се договорим с руснаците, знаем тази цена. Знаем, че не може да им се вярва", добави президентът.

 

Относно към ситуацията в Източна Украйна Зеленски обясни, че е трудна.

„Ние държим позиции в посока Северодонецк. Има повече от тях [руснаците], те са по-мощни, но имаме всички шансове да се бием“, каза Зеленски.


Запитан дали би било по-подходящо да се изтеглят украинските сили от Северодонецк на по-добри позиции, Зеленски разкри, че връщането на тези позиции може да бъде по-скъпо от гледна точка на загубите. 

 

В понеделник президентът Зеленски връчи награди на медийните работници и семействата на журналисти, загинали от началото на руската инвазия.

 

Президентът на Украйна благодари на журналистите за свършената работа: „Вие носите истината и важна информация – много мощни, важни значения, които могат да бъдат голямо предимство за страната ни в тази битка, в която определено ще победим“,

 

Повече от 30 украински и чуждестранни журналисти и медийни лица бяха убити от началото на руската инвазия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3405 |03.06.2022 Зеленски: Победата ще е наша . 0| 3424 |03.06.2022 Арестович, съветник на Зеленски: С новите реактивни us - системи ще пречупим руснаците до дни . 0| 3384 |02.06.2022 Зеленски: Украйна вече де факто се смята за член на ЕС . 0| 3127 |02.06.2022 Зеленски: 243 деца са убити във войната на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads