Реклама / Ads
0| 2974 |15.09.2022 НОВИНИ

Видео хвана Пригожин да вербува затворници за ”Вагнер”

.
Пригожин и Путин
Основателят на руската група за наемници ”Вагнер” се появи на изтекли в публичното пространство кадри, на които се вижда как той се опитва да вербува затворници да се бият за Украйна. На заснети кадри, потвърдени от BBC, се вижда как Евгений Пригожин се обръща към голяма група задържани и обещава смекчаване на присъдите в замяна на служба в групата.
 

Видеото на практика потвърждава циркулиращите спекулации, че Русия се опитва да подсили бойните си редици именно чрез набиране на затворници. Въпреки че руското законодателство не позволява замяна на присъди затвор в замяна на наемна служба, Пригожин настоя, че "никой не се връща зад решетките", ако служи с неговата група.


"Ако служите шест месеца във "Вангнер", вие сте свободни", обещава във видеото Пригожин. 


.

Предупреждава обаче да няма дезертьори. В противен случай ще бъдат екзекутирани. Той също така информира затворниците за правилата на Вагнер, забраняващи алкохол, наркотици и "сексуални контакти с местни жени, флора, фауна, мъже - всичко".


Говорейки в нещо, което изглеждаше като тренировъчен двор на наказателната колония, шефът на наемниците също така намекна за трудностите, пред които е изправена Русия в проточилия се конфликт, като каза на затворниците, че „това е тежка война, дори не се доближава до тази в Чечня и другите“.


Не е ясно кой е заснел видеото, кога се е случило или как е било пуснато. Според проверка на BBC те са заснети в наказателна колония в централната руска република Марий. Пусната е снимка на лицето от видеото за разпознаване, като според данните има между 71-75% съвпадение с действителна снимка на Пригожин. 


Отделно източници потвърдиха пред руската служба на BBC, че лицето във видеото вероятно е именно той. От компанията на Пригожин Concord не отричат твърденията, че на видеото е именно той.


Пригожин, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин, преди това отрече връзки с групата Вагнер, чиито сили са били разположени в Украйна, Сирия и няколко африкански конфликта. Във видеото се вижда как олигархът казва на затворниците, че е "представител на частна военна компания".


Той каза, че новобранците трябва да са в „добра физическа форма“, преди да разкрие, че първите 40 новобранци от наказателна колония в Санкт Петербург са били разположени по време на нападение срещу Вухлехирска електроцентрала в Източна Украйна миналия юни.


Той каза, че пленниците са нахлули в украинските окопи и са нападнали войските на Киев с ножове. Трима от мъжете - включително 52-годишен, прекарал повече от 30 години в ареста - са били убити. Пригожин заяви на затворниците още, че от тях се очаква да се самовзривят, ако има риск да бъдат заловени.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2647 |15.09.2022 Кралски гвардеец припадна до ковчега на Елизабет II /видео/ . 0| 2699 |14.09.2022 Няма край - нова ”порция” пияни и дрогирани шофьори хвана МВР . 0| 3842 |14.09.2022 Хванаха новия крал Чарлз III да ругае: Не мога да понеса това проклето нещо . 0| 3312 |12.09.2022 Хванаха кандидат-депутат от „Възраждане“ за шофиране след наркотици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads