Реклама / Ads
0| 3416 |11.07.2022 НОВИНИ

Най-богатият украинец излиза от медийния бизнес в полза на държавата

.
Ринат Ахметов, най-богатия украински олигарх Източник: БГНЕС
Ринат Ахметов – най-богатият човек в Украйна обяви, че се оттегля от медийния бизнес в страната и предава медийните си лицензи на държавата, съобщи компанията му SCM.
 

Украинският бизнесмен Ринат Ахметов обяви, че инвестиционната му компания излиза от медийния бизнес, а медийната му група ще се откаже от всички лицензи за телевизионни и печатни медии в полза на държавата тази седмица.

 

"Взех принудителното решение да се откажа от медийния бизнес на моята инвестиционна компания SCM. Тази седмица "Медийна група Украйна" ще се откаже от всички лицензи за ефирна и сателитна телевизия на нашите канали и от лицензите ни за печатни медии в Украйна в полза на държавата", заяви Ахметов в изявление на уебсайта на SCM.

 

Той обясни, че това решение се дължи на влизането в сила на закона "за олигарсите".

 

"За повече от 20 години, от 2000 г. насам, заедно с журналистите създадохме медиен холдинг, основан на принципите на свободата на словото, истината и професионализма, състоящ се от 10 телевизионни канала, излъчвани по сателит, интернет ресурси, печатни медии и модерна производствена медийна екосистема. Общият размер на инвестициите в този медиен холдинг надхвърля 1,5 милиарда щатски долара", каза Ахметов.

 

По-рано Върховната рада, по инициатива на Володимир Зеленски, прие закон "за олигарсите", според който ще се вземат решения за признаване на дадено лице за олигарх и ще се води специален регистър на такива лица. Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малиуска заяви, че Игор Коломойски и петият президент на страната Петро Порошенко отговарят на критериите за включване в регистъра на олигарсите.

 

Ринат Ахметов – собственик на най-големия завод за стомана в Украйна – "Метинвест", съобщи, че бизнесът му е "разбит" от 8-годишната война в източната част на Украйна.

 

Според списание "Форбс" нетната стойност на богатството на Ахметов през 2013 г. достига 15,4 милиарда долара, а в момента възлиза на около 3,9 милиарда долара.

 

"За нас войната избухна през 2014 г. Изгубихме всичките си активи както в Крим, така и във временно окупираната територия на Донбас. Загубихме бизнеса си, но това ни направи по-твърди и по-силни. Определено ще ни трябва безпрецедентна международна програма за възстановяване, План Маршал за Украйна. Вярвам, че всички ние ще възстановим една свободна, европейска, демократична и успешна Украйна след нашата победа в тази война", каза още милиардерът.

 

По-рано той се закани, че компанията му "Метинвест" никога няма да работи под руска окупация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3135 |27.06.2022 Най-богатият украински олигарх заведе дело срещу Русия . 0| 3450 |22.06.2022 Чака ни дъжд. Не излизайте без чадър . 0| 42188 |21.06.2022 Божанков към Атанасова: Госпожо, не може всеки път като чуете за д**ане, да излизате . 0| 3137 |12.06.2022 Надзиратели и полицаи излизат на протест в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads