Реклама / Ads
0| 2309 |07.05.2024 НОВИНИ

Тел Авив отказа предложението за споразумение с Хамас и атакува Рафа. Най-малко петима са загинали

.
Източник: БГНЕС
Най-малко петима души са загинали при израелски въздушни удари по град Рафах, в южната част на ивицата Газа, съобщи Франс прес, като цитира информация от намиращата се в Рафах кувейтска болница. Съобщава се и за много ранени.
 

Вчера вечерта израелският военновременен кабинет реши с пълно съгласие да продължи военната операция по въздух срещу Рафах, а израелските сили започнаха да осъществяват удари по обекти, свързани с Хамас в източната част на града. Целта на ударите в Рафах е да се подсили натискът над Хамас, за да освободи той намиращите се в ръцете му израелски заложници, уточни Нетаняху.

 

Очевидци и източници от палестинските служби за сигурност алармираха късно снощи вечерта и в ранните часове днес за въздушни удари, но и за интензивен артилерийски огън на различни места в ивицата Газа, но по-специално в Рафах и околностите му. Тези източници твърдят, че израелски танкове са разположени близо до пропускателния пункт Рафах, който свързва Газа със съседен Египет.





Групировката Ислямски джихад на свой ред отбеляза, че е изстреляла ракети от палестинската територия към Южен Израел.

 

След извършените операции в град Газа и в Хан Юнис, Израел заплашва от седмици със сухопътна офанзива в Рафах, смятан за последен бастион на Хамас. Но там има и 1,2 милиона палестинци.

 

Вчера сутринта израелските сили започнаха да евакуират десетки хиляди хора от града.





Вечерта Хамас обяви, че е информирал Египет и Катар, които посредничат заедно със САЩ в преговорите за прекратяване на огъня в Газа, че е одобрил тяхното предложение за сделка с Израел. Но израелският лидер бе категоричен, че тези предложения са далеч от израелските изисквания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2317 |07.05.2024 Официално: Путин започва петия си президентски мандат . 0| 2423 |07.05.2024 Влизат в сила новите цени на билетите на БДЖ, поскъпването е средно с 20% . 12| 2396 |07.05.2024 Очаква се Главчев да внесе днес сигнал до ДАНС и прокуратурата по казуса с болницата „Мама и аз” . 2| 2376 |07.05.2024 ISW: Кремъл засилва кампанията си за контрол над Запада, използва ядрени заплахи и дипломатически манипулации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads