Реклама / Ads
0| 2656 |15.11.2023 НОВИНИ

Най-младият заложник на Хамас е деветмесечният Кфир Бибас

.
Кфир Бибас
Кфир Бибас, деветмесечно усмихнато червенокосо дете, което тъкмо е започнало да пълзи, живееше с родителите си и 4-годишния си брат в кибуц в Южен Израел. На 7 октомври животът им се променя завинаги, тъй като цялото семейство - майката Шири, бащата Ярден и двете деца, е отвлечено от "Хамас" в Газа, когато ислямистките терористи превземат района и започват убийствен поход, съобщава израелската новинарска агенция ТПС.
 

Кфир е най-малкият от около 240-те заложници, включително 32 деца, държани от "Хамас". След като в продължение на един месец близките не получиха никакви новини за местонахождението или състоянието му,  Дядо му се надява, че семейството ще бъде освободено скоро на фона на съобщенията за възможно освобождаване на заложниците тази седмица.

 

"Сега това е целият ми живот", казва 66-годишният Ели Бибас в неделя в интервю за пресслужбата на ТПС относно задържаните от "Хамас" негови син, снаха и двама внуци. "Трябва да ги върнем у дома."


В онази съдбовна събота Ели трябвало да посети семейството в 10 ч. сутринта в дома им в кибуца Нир Оз, но сирените за въздушно нападение се включили в 6:30 ч., предупреждавайки за идващи от Газа ракети, и изпратили всички в защитените им стаи.


Ели, който живее на около 20 минути път, изпраща съобщение на 34-годишния Ярден, за да се увери, че семейството е добре.

 

"Подобно на останалите общности по границата с Газа, той беше в запечатаната стая", казва Ели.

 

Тази сутрин Ярден продължава да пише със сестра си Офри, като я уведомява какво се случва в Нир Оз, където живее с 32-годишната Шири, Ариел и Кфир. Но към 9 ч. сутринта предупрежденията за въздушно нападение стават все повече и Ели разбира, че нещо сериозно се е объркало. В 9:20 ч. синът му му изпраща съобщение с текст "Обичам те" - същото съобщение, което изпраща на майка си и сестра си.

 

Само два месеца по-рано сестрата на Ярден се е преместила от близката погранична община до Газа в Голанските възвишения, за да избяга от ракетните атаки. Бащата разказва, че брат ѝ е мислел да направи подобна стъпка и също така си е купил пистолет. "Представете си какво щеше да бъде за мен сега, ако дъщеря ми не се беше преместила", казва той в интервюто.

 

Ярден разказал на сестра си, че навън е имало шум и че им е било трудно да държат децата тихи, но се е страхувал да използва пистолета, тъй като терористите са имали автоматични оръжия.


Скоро ще излезе видеозапис, на който се вижда как терористите от "Хамас" пробиват входната врата. Часове по-късно се разпространява видеоклип, на който Шири държи двете си момчета на ръце, а на лицето ѝ се чете ужас, тъй като е заобиколена от терористи, момчетата ѝ са обърнати към гърдите ѝ, покрити с одеяло. Три дни по-късно се появява друга снимка - на окървавения Ярден Бибас, терористът държи врата му с едната си ръка, а в другата има чук.


Родителите на Шири бяха изгорени живи в домовете си в кибуца, а дъщеря им, държана в Газа, все още не знаеше за съдбата им.

 

Всеки четвърти член на техния кибуц е бил отвлечен или убит.

Офри, която е била в Лондон и Кипър, за да се застъпи за семейството на брат си и другите заложници след безплодна среща с Международния червен кръст в Тел Авив, ще пътува до Женева в понеделник, за да говори пред Съвета по правата на човека на ООН, каза Ели.

 

"Никой не би могъл да си представи такъв кошмар", каза той.

 

* Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и израелската агенция ТПС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3302 |15.11.2023 И Народното събрание привика Борислав Михайлов . 4| 2662 |15.11.2023 Прокуратурата проверява за манипулации при избора на членове на Висшия съдебен съвет . 26| 9860 |15.11.2023 Нямат понятие каква да е армията ни, но халюцинират путинов физкултурен парад . 9| 2863 |15.11.2023 Кметът на "Средец" Тр. Трайков: Нещата се случват по процедурите за Паметника на Съветската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads