Реклама / Ads
3| 4034 |18.10.2023 НОВИНИ

Най-накрая ВСС назначи първия у нас прокурор, разследващ главния

.
Източник: БГНЕС
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи Даниела Талева за разследващ главния прокурор. Решението бе взето с шест глава "за", нямаше против.
 

Решението за назначаването ѝ беше взето днес от шестимата присъстващи членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС). Трима са в отпуск – Калина Чапкънова, Пламен Найденов и Йордан Стоев. Решението стана възможно, след като от вчера са в сила изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които сложиха край на спора дали новият механизъм за разследване на главния прокурор се прилага и за заместниците му, пише Lex.bg

 

Членовете на колегията за втори път обсъдиха темата, след като преди три месеца откриха противоречие между Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), предаде БТА.

 

Според тях това беше пречка да вземат решение. Прокурорската колегия изпрати становище до парламента. След това народните представители приеха съответните корекции в закона относно Механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му.

 

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в НПК и ЗСВ, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

 

Членът на ВСС Гергана Мутафова каза, че не е ясно какво ще се случи с делата на Талева, които все още са в ход. Според Мутафова те ще започнат от самото начало

 

Първата преписка е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник главен прокурор и настоящ изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала директорът на пресцентъра на Прокуратурата прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.

 

Даниела Талева може да изпълнява функциите по разследване на главния прокурор и неговите заместници не повече от две години.

 

По закон след като се запознае със сигналите Даниела Талева може да реши да образува досъдебно производство или да откаже. Отказът подлежи на обжалване пред Софийския градски съд.

 

Ако се съберат достатъчно доказателства и се стигне до привличането на зам. главния прокурор като обвиняем, тогава Талева ще трябва да уведоми ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, за да бъде определен контролиращ прокурор. Изборът се осъществява на случаен принцип измежду съдиите от НК на ВКС. Посоченият съдия трябва да бъде назначен за зам. главен прокурор и ще осъществява контрол само върху действията на ad hoc прокурора, като неговите постановления, които не подлежат на съдебен контрол, може да се обжалват именно пред контролиращия прокурор.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9515 |18.10.2023 Адв. Величков пред ФрогНюз: Борисов още може да стане главен герой в БарселонаГейт . 0| 3640 |18.10.2023 Швеция и Белгия почетоха жертвите на терориста от Брюксел. Убитите са мъже на възраст 60-70 години . 10| 3775 |18.10.2023 Редки кадри: Ядреното куфарче на Путин се появи в Пекин . 0| 3574 |18.10.2023 WINBET ще бъде официален партньор на MAX FIGHT 56

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads