Реклама / Ads
8| 10037 |18.10.2023 ПОЛИТИКА

Адв. Величков пред ФрогНюз: Борисов още може да стане главен герой в БарселонаГейт

.
Прекратяването на разследването по БарселонаГейт стана доста бързичко и се случи в период на предизборна кампания. Не мога да знам дали е случайно. Странният факт обаче е, че след като три месеца Сарафов е на поста, изведнъж две седмици преди изборите в периода на кампанията разследването е прекратено. Очевидно ще бъде използвано лично от Борисов в тази кампания. Може обаче разследването да бъде възобновено. Апелативната прокуратура може да го върне.
 

Това заяви пред ФрогНюз адв. Велислав Величкон по повод новината за прекратеното от прокуратурата разследване на случая "БарселонаГейт". Основният мотив бе липса на достатъчно доказателства. 


"От новината не съм изненадан. У Борисов имаше едно спокойствие, че при изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов това разследване или няма да е активно, или ще бъде прекратено", посочи Величков. 


Той припомни, че Борисов сам се е отказал от имунитета си, а преди това много се е опасявал да не бъде свален, когато на поста главен прокурор е бил Иван Гешев. 


"После имаше отказ от свалянето на имунитета, преписката с представените доказателства беше изтеглена от Народното събрание", припомни адв. Величков.


По думите му още преди месеци е имало податки за това, когато бе наказан наблюдаващият прокурор по разследването за пропуски в работата.


"Той бе обвинен, че е работил неритмично, че много дълго време не са извършвани действия по това разследване, което е така. Определено делото беше държано на трупчета при Гешев и в удобен момент това е извадено като политически коз в битката между Гешев и тези, които го свалиха. След това същият този прокурор беше обвинен, че много бързо е извършил процесуални действия в много кратки периоди от време - разпити на свидетели, три назначени експертизи. Това, че се действа бързо при отдавна пропуснати или процесуални срокове не може да е недостатък, за който да бъде обвиняван наблюдаващия прокурор", смята Величков. 


Той определи като "интересен" фактът, че при толкова много събрани доказателства екипът от Софийска градска прокуратура, който пое разследването, няма достатъчно неопровержими данни за състав на организирана престъпна група, която да е извършвала пране на пари. 


"Въпросът тук е, че ние не разбрахме, освен тези две лица - Румяна Ченалова и Ивайла Бакалова, които са давали сведения, че къщата в Барселона е на Борисов, дали има разпитани и други свидетели, положени ли са достатъчно усилия да се събере допълнителен доказателствен материал. Не стана ясно и какво е било взето под внимание от разследването на испанската прокуратура. Три месеца се превеждаха 300 страници - има доста обемен материал. Интересно е дали тези данни са включени, какви изводи са направени по тях", счита Величков. 


Според юриста интересен е и фактът, че прекратяването на разследването е дошло в разгара на предизборната кампания за местния вот като по думите му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да го използва. 





"Прекратяването стана доста бързичко и се случи в период на предизборна кампания. Не мога да знам дали е случайно. Странният факт обаче е, че след като три месеца Сарафов е на поста, изведнъж две седмици преди изборите в периода на кампанията разследването е прекратено. Очевидно ще бъде използвано лично от Борисов в тази кампания. Дали прокуратурата правилно преценява момента и не дава ли допълнителен коз в ръцете на Борисов?  Той никога не е бил привличан като обвиняем по този случай. Това е досъдебно производство срещу неизвестни извършители, които така и не станаха известни. Никой не може да твърди, че Борисов е извършил престъпление. Сега вече може да твърди не просто, че няма данни да е извършил престъпление, а освен това, че е бил набеден и то без решение на съда. Ако съдът постанови, че някой е невинен, това го оправдава доказано. Ако прокуратурата откаже да образува производство или го прекрати, това не е индулгенция. Борисов не може да каже, че е невинен, защото по неговия въпрос нито има внесен обвинителен акт, нито решение на съда", допълни Величков. 


Пред ФрогНюз той обясни, че все още разследването по БарселонаГейт може да бъде възобновено. На първо място Апелативната прокуратура може да го върне, след като се произнесе дали решението на по-долна инстенция е правилно. Ако Апелативна прокуратура потвърди това прекратяване, може да има и съдебен контрол. 


"Освен това важното тук е, че прокуратурата си е оставила вратичка. Отделила е материали от това производство за ОПГ в друго разследване, което може да срещу отделни лица. Там пак ще бъде проверено има ли пране на пари. Това предполага, че там също има наблюдаващ вече прокурор, който да прецени дали има други лица, които макар да не в ОПГ са извършили престъпление. Там тези свидетели също могат да бъдат викани. Над 20 свидетели са викани, освен Ченалова и Бакалавова. Има и бивши магистрати. Има ли се предвид и друг, освен Ченалова? Трябва да се следи внимателно какви действия ще има. Процесуално-следствените действия продължават, но по друго производство", допълни адв. Величков.





"Има отворена вратичка - никой не казва кои са тези хора. Може да е този, който формално е платил за имота, може да е самият ползвател на имота, придобилия другия имот, зависи как са извършвани плащанията и тн. За да се стигне до Борисов, трябва да се докаже, че той най-малкото е поръчвал, знаел или обезпечавал тези преводи или свързаните с тях търговски отношения. Но тази отворена вратичка означава, че Борисов също може да бъде разпитван и не е сигурно, че разследването срещу него няма да бъде възобновено", допълни Борисов.


"Тук има една индулгенция и за самия Сарафов. Ако си спомняте - Гешев много дълго време мълчеше по това производство. Имаше настоятелни въпроси, но той не отговаряше. В момента, в който започнаха атаките срещу него, след като бе намекнал, че до 2-3 месеца ще приключи това разследване, той изведнъж се забърза, стигна се до искане за свалянето на имунитета на Борисов. Сарафов може също да подсказва, че Борисов не трябва да е толкова сигурен и това, което се случва, ще е под личния контрол на Сарафов", каза още юристът.


Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8390 |17.10.2023 Израелски политолог: Кремъл удари дипломатически шамар на Израел, на Путин е изгодно да се позиционира като миротворец . 27| 7254 |16.10.2023 Стефан Гамизов: Израел да покаже на света, че няма да има втори Холокост . 6| 6132 |15.10.2023 Асен Агов: Днес няма военно решение в Газа, причината - "пренареждане на света в момента" . 11| 5813 |14.10.2023 След вота на недоверие: Борисов заплаши с нови избори, ако ПП-ДБ “не внимават с изказа”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads