Реклама / Ads
2| 3211 |18.02.2021 НОВИНИ

МЗ най-сетне е готово с указанията за провеждане на изборите

.
Седмици наред въпроси и няколко призива от страна на ЦИК по-късно Министерството на здравеопазването най-сетне е готово с указанията за провеждане на парламентарните избори на 4 април. Те, разбира се, включват задължителното носене на предпазни маски от всички участници в изборния процес, дезинфекция и дистанция. Указания са дадени и при гласуването с подвижни избирателни кутии.
 

От ключово значение остава носенето на защитни маски, спазването на физическа дистанция и периодична дезинфекция на ръцете, както и всички контактни повърхности и критични точки в избирателните секции. Такива са маси, дръжки на врати и прозорци, парапети, ключове за осветление и много други, в зависимост от спецификата на конкретното място.


Някои от указанията са свързани с тривиални мерки - поставяне на табели, обособяване на отделни входни и изходни коридори, доколкото това е възможно, контрол на входа на сградата и други маркери. Задължително е и редовното проветряване чрез естествена вентилация на помещенията. Тъмната стаичка да бъде поставена така, че входът й да е обърнат към стена, за да се избегне докосване от избирателите на пердето на входа на тъмната стаичка, посочват още от Здравното министерство.


Задължително е още температурата на всички членове на секционните избирателни комисии да бъде премерена. Лица с повишена телесна температура или с прояви на остри респираторни болести няма да се допускат. Същото важи за наблюдатели, кандидати, застъпници на кандидатски листи,  упълномощени представители на партии, коалиции и инициативни комитети, представители на средствата за масова информация и друг персонал въвлечен в изборите, извън посочените лица.


Трябва задължително да бъдат осигурени лични предпазни средства за всички членове на СИК и всички участници в процеса. Задължително е носенето на предпазни маски в сградите и спазването на физическа дистанция. Маските трябва да се сменят при нарушена цялост или при навлажняване.


Редовно измиване с вода и сапун или обтриване на ръцете с дезинфектант за ръце също е задължително. Препоръчва се използване на ръкавици от членовете на секционните избирателни комисии при контакт с предмети (като например лични документи).


Препоръчително е обучението на лицата, които ще участват в изборния процес, доколкото е възможно, да се извърши дистанционно. В случай, че се провежда присъствено следва да се предвиди организирането на лицата в малки групи за обучение с оглед спазване на изискванията за физическа дистанция.


Същите мерки се отнасят и за членовете на Районните избирателни комисии. 


Избирателите 


Задължително носене на маски за лице на закрито. Ако такава липсва, предпазно средство трябва да се предостави на избирателя. Задължителни са дезинфекцията на ръце при влизане в сградата и спазване на физическа дистанция.


За  времето  на пребиваване в сградата избирателите трябва да избягват да докосват повърхности, доколкото е възможно. След гласуване, напускане от избирателите на сградата на избирателната секция следва да се осъществява възможно най-бързо.


При удостоверяване на самоличността на избирател, той сам показва своята лична карта и я поставя на масата/банката, където е разположена избирателната комисия. За да бъде идентифициран,избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко време като спазва разстояние поне 1,5 м. от членовете на секционната избирателна комисия.  След  идентифициране,избирателят поставя маската  си правилно, като покрие носа и устата си.


Доколкото  е  възможно,  химикалките,  които  ще  се  използват  от избирателите за подписване в избирателните списъци, да бъдат подредени така, че избирателят да може да  вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия, под  техен  надзор  и  ръководство.След  употреба,използваната  химикалка се дезинфекцира.


Гласуване с подвижни избирателни кутии


При вот, упражнен от лица на домашна изолация и/или лечение или под карантина, членовете на подвижната избирателна секция и служителите по сигурността трябва да носят:защитен костюм за еднократна употреба, ръкавици,защитен шлем с хирургическа маска или защитна маска за лице тип FFP2/FFP3. Шлемовете се дезинфекцират  след приключване  на гласуването  в  дадено  домакинство/адрес. Ръкавици се заменят или дезинфекцират с дезинфектантза ръце след приключване на гласуването в дадено домакинство/адрес.


Всички формалности по възможност да бъдат изпълнени на входа на жилището на избирателя и да се спазва физическа дистанция. 


Избирателят,  който  гласува  чрез подвижна  избирателна  кутия трябва  да  носи защитна маска, покриваща устата и носа. Избирателят трябва да дезинфекцира ръцете си, преди да вземе бюлетината идасвализа кратко време защитната маска, за да бъде идентифициран, след което отново да постави правилно защитната маска, така че да покрива носа и устата му. Избирателят се подписва в избирателния списък, като  използва  лична/своя химикалка,  когато  е  възможно. Ако  е  приложимо, подвижната избирателна кутия, използвана от избирателя, се дезинфекцира от член на подвижната  избирателна  комисия,след  гласуване,  чрез напръскване с дезинфектант за повърхности или чрез избърсване с кърпа,напоена с дезинфектант за повърхности.


На лицата, които са определени за участие в избирателните комисии при използване на подвижна избирателна кутия ще им бъде предоставена възможност да бъдат ваксинирани с  две  дози  ваксина срещу  COVID-19.  Ваксинирането  ще  бъде доброволно и  при  изразено информирано  съгласие,  като ще  се  извършва  от Регионалните  здравни  инспекции  или  по  друг  начин,  съобразно  конкретните условия, но под контрола и методичното ръководство на Регионалните здравни инспекции.


Мерки при преброяването на бюлетините


Задължително е спазването на физическа дистанция и носенето на предпазни маски. Предаването на бюлетините следва да се извършва само от СИК при възможност по график с цел недопускане на струпване на хора.


След приключване на процеса, членовете на избирателните комисии и всички лица, участващи в него свалят ръкавиците си и дезинфекцират ръцете си.

 

Още по-подробно с указанията може да се запознаете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5424 |14.12.2020 Лидерът на ГД ”Боец” и съпругата му - най-сетне приети в столична болница . 6| 4613 |30.10.2020 Здравният министър: Електронното направление ще е готово до седмица . 18| 6547 |28.09.2020 Европейската прокуратура оглавена от Лаура Кьовеши най-сетне започва работа . 33| 7289 |13.09.2020 Пак имаме ”хубаво е, но не е готово” - Фандъкова се похвали с булевард без тротоари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads