Реклама / Ads
14| 5280 |31.07.2009 НОВИНИ

М. Найденов: Ще има арести в земеделието

.
Заради корупционни схеми унищожихме земеделието си, над злоупотребите с което е имало политически чадър, обяви новият министър. Заради това в шопската салата вече няма нито един български продукт.
 

Късно снощи са приключили преговорите между емисарите на ОЛАФ и новия министър на земеделието. Мирослав Найденов научил за проверките, които току-що приключиха, веднага щом заел новия си пост, обяви сам той по БТВ. Оказа се, че кореспонденцията за това се водела дълго преди това в министерството, но това ставало, без обществото да бъде информирано, т.е. "на тъмно".

В резултат на преговорите 15 от 98-те фирми с проекти по САПАРД са отпаднали от списъка на ОЛАФ за проверка. Останалите фирми ще бъдат вписани в списъка на длъжниците, но срокът, в който ще станат изискуеми, вече е три месеца. Изискуемостта не означава в случая изземване на сумата с лихвите веднага. Сумите ще трябва да се връщат до две години, което няма да доведе до затваряне веднага на фирмите.

Самите фирми ще бъдат разделени на групи: такива, които са купували машини от определена фирма, фирми, които имат някакви съмнения за злоупотреби. При подобно разделение е по-ясно кого в какво го обвиняват.

При злоупотребите в сектора може да се окажат замесени хора на високи позиции. Заменки с гори, например, не са правени по време на Валери Цветанов, но огромно количество пък са направени при министерстването на Нихат Кабил, поясни Найденов. Политически чадър над Агенцията по горите и над Министерство на земеделието вероятно е имало. Констатирано е наличието е празни протоколи със запазени номера, в които само трябвало да се въвеждат имена, добави още новият земеделски министър, който очаква да се стигне до арести.

Ще се наложи незабавен мораториум върху горите, там където статутът им още не е сменен, за да бъде запазена българската гора, заяви министърът.

На срещата по САПАД снощи било заявено, че досега с ЕС е било говорено на различни езици, добави Найденов. България в момента не може да осигури баланса и прехраната си заради обслужването на корупционни схеми, осведоми министърът. Той каза, че заради това сами сме унищожили земеделието си и понастоящем в българската шопска салата няма нито един български продукт - доматите са турски, краставиците - македонски, а сиренето е от палмово масло.

Чистка в Министерството няма да има, обеща М. Найденов и каза, че, който иска да работи, ще има тази възможност, стига да не го прави за себе си.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4776 |14.01.2009 Палки и арести за протестиращите . 21| 4541 |05.12.2008 Я. Янев: До Нова година ще има арести . 4| 5779 |30.10.2008 Арести заради убийството на Иво Пуканич . 3| 5119 |12.03.2008 П. Найденов: Българи поръчаха и извършиха убийството на Илия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads