Реклама / Ads
7| 3299 |31.01.2023 НОВИНИ

НАП проверява физически лица, свързани със случая ”Nexo”

.
Националната агенция за приходите (НАП) проверява физически лица, които са свързани с казуса ”Нексо” (Nexo). Това обяви директорът на агенцията Борис Михайлов във временната комисия в парламента за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL. Проверките са започнали по искане на прокуратурата.
 

До момента българската компания, която управлява Nexo, е платила всичките си задължения към Националната агенция за приходите, посочи Борис Михайлов. Той представи какви са новите проверки по случая: "Множество физически лица, без едно, което е починало, които са ни дадени всичките за проверка от главния прокурор. Такива проверки се правят в продължение на месеци".

 

Сметната палата е предоставила на НАП информация за даренията, направени от тези физически лица, потвърди Михайлов. От своя страна председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов обясни, че не е в правомощията на небанковия регулатор да извършва проверки: "Криптовалутите, за разлика от валутите, нямат характер на финансов инструмент. Те не са признати в Европа и в България като такъв. Поради тази причина не подлежат на регулация от Комисията за финансов надзор". Временната комисия ще излезе с препоръки към следващото Народно събрание да продължи работата по казуса.

 

От НАП посочват, че нямат никакви данни за тероризъм и организирана финансова група. Сумата от 20.000 лв. е в рамките на допустимите дарения и хората са ги получили като възнаграждение. Изпълнителният директор на НАП бе категоричен, че компанията е плащала коректно данъците си.


Председателя на КФН Бойко Атанасов заяви, че не е имало сигнали от други европейски страни по случая: "Трябва да има европейски правен режим как да се контролира - ние сме в изчерпателна позиция. Ние не можем да излизаме от рамките на сегашния закон и нашите действия ще бъдат безсмислени", каза още той по повод дейността на NEXO.
По време на изслушването стана ясно, че NEXO са регистрирали няколко дружества с предмет на дейност, която не е забранена от закона - от кол център, аутсорсинг до софтуерни услуги. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3107 |29.01.2023 Зеленски наложи санкции на 185 компании и лица, подкрепящи Москва . 1| 3217 |28.01.2023 Министерството на туризма проверява случая с разораните дюни на морския плаж ”Несебър Юг” . 1| 3215 |27.01.2023 Трима министри проверяват на място ситуацията в с. Каравелово . 2| 3362 |20.01.2023 Nexo с писмо до временната комисия в НС, проверяваща казуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads