Реклама / Ads
0| 3718 |30.01.2024 НОВИНИ

Напрежението в Близкия изток: Ще се стигне ли до ескалация заради убийството на американски военни в Йордания?

.
Съединените щати обещаха да предприемат "всички необходими действия", за да защитят американските сили, след като атака с дрон уби трима американски войници в Йордания. Катар се надява това "отмъщение" от страна на Вашингтон да не навреди на сигурността в региона и да не подкопае напредъка по новото споразумение между Израел и Хамас за освобождаването на още заложници в Газа. 
 

Атаката в неделя от подкрепяните от Иран бунтовници беше първият смъртоносен удар срещу американските войски след избухването на войната в Газа през октомври, пишат от агенция "Ройтерс". Случилото се бележи сериозна ескалация на напрежението в Близкия изток. Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви, че САЩ не иска по-широка война с Иран или региона, но "ще направи каквото трябва". Правителството на САЩ вчера публикува имената на тримата военни - Сержант Уилям Джеръм Ривърс, 46 г., специалист Кенеди Ладон Сандърс, 24 г. и специалист Бреона Алексондрия Мофет, 23 г.


Техеран отрича каквато и да е роля при нападението в Йордания. 





Въпреки това опасенията от ескалация са сериозни. Това няма да е първият път, в който САЩ ще отговори на Иран - администрацията на Джо Байдън е нареждала атаки срещу подкрепяни от Иран групи, но досега не е нанасяла директно удари по Техеран.


"Не се съмнявайте – ние ще подведем под отговорност всички отговорни във време и по начин, който изберем“, каза президентът Байдън в неделя.


Военният министър Лойд Остин посочи, че нито той, нито държавният глава ще толерират атаки срещу американските сили и ще предприемат "всички необходими действия, за да защитят САЩ и войските на Вашингтон".


Катар обаче се притеснява, че всяко потенциално отмъщение от страна на Вашингтон "определено ще окаже влияние върху регионалната сигурност". Премиерът на Катар Мохамед Бин Абдулрахман Бин Ясим ал Тани изрази надежда "ситуацията да бъде овладяна". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3674 |30.01.2024 КЕВР бистри да се намалили цената на газа с близо 6% за февруари . 8| 3801 |30.01.2024 Здравната комисия в НС заседава, но няма и помен от скандала в Правителствена болница . 2| 4149 |30.01.2024 ISW: Няма уволнения в украинската армия . 0| 3738 |30.01.2024 Снеговалежи на места. Температури - около 1°

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads