Реклама / Ads
21| 3067 |14.05.2021 НОВИНИ

Напрежението в Газа расте, жертвите също

.
Източник: БГНЕС
Напрежението в Газа расте, жертвите също. До този момент конфликтът отне живота на 119 палестинци, включително 31 деца и рани повече от 830, каза министърът на здравеопазването в размирната територия.
 

Израелска жена на около 80 години почина през нощта от наранявания, получени при търсене на подслон от ракетен огън. Напрежението на ивицата в Газа ескалира с всеки изминал ден. Тази сутрин рано Израел изстреля срещу Газа комбиниран въздушен и артилерийски обстрел, целящ да унищожи тунелната система на Хамас по информация на The Washington Post.

 

От Газа са изстреляли около 55 ракети за една нощ, което е общо 1800 поред израелските военни. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да продължи военните действия „доколкото е необходимо“ и да определи „много висока цена“ от Хамас. Жителите на Газа заявяват, че около полунощ интензивните, почти непрекъснати въздушни удари са започнали да разбиват северната ивица Газа. Докато израелските военни самолети бомбардираха Газа, две пехотни бригади и една бронирана се приближиха, но не преминаха границата, каза Конрикус. Танковете изстрелват около 50 патрона в анклава.

 

„Целта на тази съвместна дейност на въздушните и сухопътни сили беше да нанесе силен удар по подземната тунелна система на Хамас, която ние наричаме„ метрото “, което по същество е град под град Газа“, каза той. „Стратегически актив е, че Хамас е инвестирал много години усилия и време и значителни ресурси за изграждането си.“ Но е твърде рано да се потвърди колко точно от тунела е разрушено. Въпреки сериозната атака, Хамас не е показва никакви признаци за спиране на ракетните си атаки, една от които е ударила крайбрежния израелски град Ашкелон, като е един човек в критично състоянието, а още двама са ранени, пише Times of Israel.

 

Докато бомбардировките не спират и сблъсъците между арабско-еврейските смесени общества в Израел, за съжаление, продължават да нарастват. Около 100 души са били арестувани след сблъсък в четвъртък вечерта в няколко града според говорителя на полицията Мики Розенфелд. В Нетания полицията арестува девет еврейски израелци, които „се разхождат наоколо, търсейки да се сбият", каза той. В Беершеба бяха арестувани 13 местни арабски жители. В Ум ал Фам полицията арестува 11 души, които „хвърлят патрулни бомби и нападат полицаи“, каза Розенфелд.

 

В Тел Авив са задържани двама мъже, носещи железни решетки научаваме от полицейското изявление. Полицията също така арестува 43 души за една нощ в Лод, мястото на някои от най-тежките общински насилия и бунтове, за хвърляне на бензинови бомби и камъни и нападение на полицаи според Розенфелд. Арабските граждани на Израел отдавна обвиняват израелската полиция в едностранно изпълнение и липсата на реакция при инциденти в техните квартал. През последните дни мнозина подават жалба срещу поделенията на Гранична полиция - които обикновено патрулират около Западния бряг и кварталите в Източен Йерусалим . Арабите казват, че офицерите оказват физическа сила срещу арабски протестиращи, но почти винаги отсъстват , когато има бунтове, причинени от евреи.

 

Превод Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2990 |14.05.2021 Съветът за сигурност на ООН ще заседава в неделя заради насилието в Газа . 6| 3240 |29.04.2021 Социологът Добромир Живков: Протестният вот расте, има мобилизация в обществото . 2| 3115 |29.04.2021 Днес заседание има. Вдигна се и градусът на напрежението в пленарна зала . 6| 2899 |16.04.2021 Ресторантьори: Бизнесът не бива да страда от напрежението в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads