Реклама / Ads
1| 1707 |14.10.2024 НОВИНИ

НАСА тръгва на мисия към луната на Юпитер: Дали Европа крие живот под ледената си повърхност?

.
Има ли друго място в нашата Слънчева система, където може да има живот? На 14 октомври внушителна сонда на НАСА се очаква да започне пет и половина годишно пътешествие до Европа – една от многото луни на Юпитер – в опит да направи първата подробна стъпка към откриването на отговор.
 

Мисията Europa Clipper ще даде възможност на американската космическа агенция да събере нови данни за луната, за която учените предполагат, че под ледената ѝ повърхност може да се крие океан от течна вода, съобщава АФП.

Изстрелването е планирано за „не по-рано от“ понеделник, 14 октомври, от Кейп Канаверал във Флорида с помощта на мощната ракета SpaceX Falcon Heavy, съобщиха от НАСА.

 

„Европа е едно от най-обнадеждаващите места за живот отвъд Земята,“ каза Джина ДиБрачо, представител на НАСА, миналия месец.

Мисията няма да търси директно признаци на живот, но ще се опита да отговори на въпроса: Съдържа ли Европа условията, които биха могли да поддържат живот?

 

Ако отговорът е положителен, бъдеща мисия може да предприеме ново пътуване, за да потърси директни доказателства.

 

„Това е шанс за нас да изследваме не свят, който може да е бил обитаем преди милиарди години, като Марс, а свят, който може да е обитаем днес – точно сега,“ коментира Кърт Нийбър, учен от програмата Europa Clipper.

 

Сондата е най-голямата, създавана някога от НАСА за междупланетни изследвания. Тя е широка 30 метра, когато огромните ѝ слънчеви панели – проектирани да улавят слабата светлина, достигаща до Юпитер – са напълно разгънати.

 

Превод и редакция: Frognews

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 1789 |14.10.2024 Елена Поптодорова: Харис трябва да докаже, че е различна от Байдън, а това не е никак лесно за нея . 0| 1896 |14.10.2024 Как да се справим с хроничните ставни болки и сезонните инфекции . 2| 1898 |14.10.2024 Масирана спецакция срещу купения вот в Софийска област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads