Реклама / Ads
2| 6467 |30.06.2008 НОВИНИ

Наши евродепутатки инспектират фламандски домове за увредени деца

.
Две български представителки в Европейския парламент от социалистическата и либералната група се запознаха през изминалата седмица с условията, при които се отглеждат деца с физически и умствени увреждания в Белгия.
 

Илияна Йотова и Филиз Хюсменова посетиха няколко фламандски интерната, училища, центрове за дневни грижи и къщи, където живеят момчета и момичета с различни диагнози. След шумната кампания срещу Могилино през март, Илияна Йотова поиска от федералното правителство в Брюксел да съдейства за достъп до подобни специализирани заведения в Брюксел. В края на юни визитата стана възможна с подкрепата на вицепремиера и министър на обществените дела и публичното здраве Лорет Онкелинкс, с участието на фламандското министерство на благосъстоянието, здравето и семейните дела и на още няколко фламандски агенции за хората с увреждания и за общественото осигуряване. Това съобщи  Българската информационна служба към групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

Най-напред двете български евродепутатки проучиха условията за възпитателна работа и рехабилитация в интерната във фламандския град Левенслуст, който е свързан с основното и с професионалното училище в град Леник. По-нататък в Рооздал Илияна Йотова и Филиз Хюсменова видяха как мисията на някогашната католическа клиника е поета от Институцията за дневни грижи "МПИ Синт Францискус". Вместо в болница, децата с физически недъзи са настанени в къщи, за да бъде атмосферата колкото е възможно по-близка до нормалния начин на живот. 18 такива къщи са свързани с обща инфраструктура и в тях за 240 деца от бебешка до 21-годишна възраст се грижат над 180 възпитатели, санитари, педагози и медицински екипи. Повечето от къщите са в Рооздал, но има и в съседните населени места в радиус от 15 километра.

Проектът "Синт Францискус" успешно съединява като партньори гражданските формации на родителите с частни дружества, с общински, публични и просветни организации. Той е в ход от края на 70-те години и продължава да се усъвършенства. Белгийската стратегия акцентира върху връзката между малчуганите с увреждания и техните семейства, учи даже и родителите как да разбират "трудните" си деца. Животът им трябва да протича при обичайната среда и те да получават, доколкото е възможно, специализирано образование, смятат белгийците.

evro-yotova-hyusmenova.jpgА 19-ата къща в системата на "Синт Францискус"  се намира в българския град Батак, научиха евродепутатките в Рооздал. Благодарение на активността на общините и на неправителствените организации групи от побратимените институции в Белгия и България взаимно си гостуват.

Двете български евродепутатки стигнаха и до град Тернат, където в къщата "Де Кутер" съжителстват двайсетина младежи с леки и умерени умствени отклонения. С търпението на учителите, под контрола на лекари и с внимателните грижи на екипите двайсетината момчета и момичета ходят в нормално училище и сами се обслужват, пазаруват и спортуват. Неколцина от тях даже са участвали в олимпийски игри за инвалиди.

Хюсменова и Йотова преди няколко месеца инициираха писмена декларация, с която отглеждането и възпитанието на деца с увреждания да стане европейска грижа. И двете многократно са правили дарения на домове за деца и юноши. Наскоро занесоха памперси, специални дюшеци, храни в дома в Горна Козница, община Бобовдол, където лежат неподвижни бебета и младежи с увреждания.

Запознавайки се със стратегията и с организацията на медико-социалния ангажимент към подрастващите в провинция Фландрия, българските евродепутатки възнамеряват да свикат през есента международен форум в София. „Трябва да подкрепим инициативата на Обществения съвет, създаден от президента Георги Първанов, да се работи на всички нива за промяна в отглеждането на децата с умствени увреждания и сираците", категорична е Илияна Йотова.

Сега и в България се откриват нови възможности - като се ползват средства от еврофондовете за подобряване на дневните центрове за отглеждането на децата. Целта според социалистката е да се подпомогнат и общините.

„Нужна ни е законодателна промяна, която да забранява на родителите да захвърлят рожбите си", смята пък Филиз Хюсменова. Болниците в Белгия не поемат изоставени новородени и сигнализират в полицията. Съдът преследва безотговорните родители и незабавно определя настойник и лечение, ако е в интерес на децата. „Ключът как да се подобри отглеждането на децата с увреждане у нас е в осъзнаването на родителската отговорност", убедена е Филиз Хюсменова.

От няколко дни в белгийския печат отново е подета кампания срещу българските домове за деца и юноши, в които според фламандските журналисти не се случвало нищо ново.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5425 |30.06.2008 Президентът плаши партиите с референдум за избирателната система . 3| 6284 |30.06.2008 Човек на Румен Петков помолен да напусне МВР . 16| 5520 |30.06.2008 Първанов теглил кредит за 80 000, Доган няма и един спестен лев . 13| 7687 |30.06.2008 Военни шефове стягат куфари за Китай, водят и съпругите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads