Реклама / Ads
0| 2136 |27.08.2024 НОВИНИ

Настъпва ли политически хаос във Франция?

.
Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон изключи възможността да назначи премиер от лявата коалиция „Нов народен фронт“, съобщи агенция Ройтерс.
 

Това създава условия за настъпването на политически хаос, коментира британският вестник „Гардиън“.





Британското издание отбелязва, че се очаква консултациите при президента за съставянето на ново правителство да продължат, за да бъде намерен премиер, който да се ползва с подкрепата на различните фракции в парламента.

 

Президентът се надяваше, че консултациите с парламентарно представените сили ще допринесат за преодоляването на политическия блокаж, предизвикан от изборите.

 

Националното събрание на Франция беше разделено на три лагера с почти еднаква численост – левица, център и крайна десница, като нито един от тях не разполага с мнозинство, припомня БТА.

 

След два дни на преговори с партийни и парламентарни лидери решението на Макрон да не назначи за премиер представител на лявата коалиция „Нов народен фронт“ беше посрещнато с недоволство.

 
Снощи (26 август) от Елисейския дворец публикуваха изявление, в което се казва, че водените в петък миналата седмица и в понеделник тази седмица преговори са били „честни, искрени и полезни“, но не са довели до работещо решение.


Правителство на „Новия народен фронт“ би довело до незабавен вот на недоверие и до падане на това правителство, се пояснява в мотивите на президента Макрон.





„Това правителство веднага би събрало срещу себе си мнозинство от повече от 350 депутати, което би му попречило да функционира нормално. В светлината на мненията, изразени от политическите лидери, които участваха в консултациите, институционалната стабилност на страната ни изисква да не тръгваме по този път“, каза още държавният глава.


След като президентът оповести позицията си, от партия „Новият народен фронт“ заявиха, че повече няма да участва в никакви разговори, освен ако не става дума за това лявата коалиция да сформира правителство.

 

Държавният глава ще продължи с консултациите за сформирането на ново правителство, посочват френските издания.


Четиридесет и два дни след оставката на Габриел Атал Франция все още няма премиер, констатира „Фигаро“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2146 |27.08.2024 Кап. I ранг Васил Данов: Масираните атаки срещу Украйна са най-големите досега . 11| 5457 |27.08.2024 Емил Джасим: Копейкин и част неговата рашистко-нацистка шайка позират гордо на Червения площад . 2| 2134 |27.08.2024 Смяната в МВР е факт. Атанас Илков пое поста . 0| 2152 |27.08.2024 Един загинал и шестима ранени: Гонка с мигранти в Бургаско завърши трагично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads