Реклама / Ads
15| 3005 |24.01.2022 НОВИНИ

НАТО засилва военното присъствие в Източна Европа

.
Източник: БГНЕС
Съюзниците от НАТО поставиха в готовност сили и изпратиха кораби и изтребители, за да подсилят отбраната на Източна Европа в момент, когато напрежението около военното струпване на Русия около Украйна нараства. Това съобщиха от Алианса, цитирани от АФП.
 

„НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност“, заяви в изявление генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Алиансът изтъкна решенията от последните дни на Дания да изпрати фрегата и военни самолети в Балтика, Испания да засили разполагането на военноморски сили, а Нидерландия да постави „кораб и сухопътни части в готовност“ от своите сили за бързо реагиране. Сред страните, в които съюзниците в НАТО ще изпратят допълнителна военна техника, е и България. Това беше съобщено от военния министър Стефан Янев още в събота. Става въпрос за два изтребителя F-35 на нидерландските военновъздушни сили, които се очакват в България през април, за да подкрепят дейностите по въздушна отбрана в региона.

 

По-конкретно:

 

- Дания изпраща фрегата в Балтийско море и четири изтребителя F-16 в Литва;

 

- Испания изпраща кораби и обмисля да изпрати изтребители в България;

 

- Франция заявява, че е готова да разположи свои сили в Румъния;

 

- Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 в България и поставя в бойна готовност кораби и сухопътни сили;

 

- САЩ проучват възможността за разширяване на военното си присъствие на източния фланг на Алианса. Американският президент Джо Байдън предвижда да изпрати между 1000 и 5000 войници в граничещи с Русия страни от НАТО като Литва, Естония и Латвия, като броят им може да бъде увеличен до 50 000, ако ситуацията със сигурността между Украйна и Русия се влоши.

 

Всичко това се случва, след като Русия поиска НАТО да гарантира, че ще спре разширяването си и ще се върне в границите си отпреди 1997 г. В петък външното министерство в Москва уточни, че това искане включва изтегляне на съюзническите войски и съоръжения от България и Румъния, които се присъединиха през 2004 г. Това искане обаче категорично беше отхвърлено както от управляващите в София и Букурещ, така и от НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4476 |23.01.2022 Иво Христов: Радев бе нарочван за човек на Москва, после за натовец. А той се придържа към националния интерес . 5| 4062 |22.01.2022 “Пирогов” спешно търси кръводарители за блъснатото в София младо момиче снощи . 77| 4426 |22.01.2022 Петков: Повече войски на НАТО ще дойдат у нас при нужда . 12| 3474 |21.01.2022 НАТО отхвърли изискването на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads