Реклама / Ads
2| 5041 |13.08.2013 НОВИНИ

Национално движение „България си ти!“ почита първото официално отбелязване на Деня на спасението

.
На 15 август от 12 часа, с включени сирени на линейки и едноминутно мълчание, пред Военномедицинска академия ще бъде отбелязан Деня на спасението. На този ден се оказва почит към загиналите при спасяването на човешки живот.
 


На тази дата в далечната 1963 г. 26-годишният лекар на великотърновското село Стрелец - д-р Стефан Черкезов, спасява 47 българи в горящ автобус и почива на следващия ден от тежките си изгаряния. В негова памет през 2005 г. се отбелязва за първи път Деня на спасението. Ритуалът изразява признателност със слова, с минута мълчание, с поднасяне на венци и цветя и е със съдействието на ген. майор Стоян Тонев, началник на ВМА, а съорганизатор на събитието е Национално движение „България си ти!“.

 

Тази година за първи път то ще бъде официално, а не както досега неформално. В края на 2012г. бившият министър на здравеопазването – г-жа Десислава Атанасова, внесе в Министерски съвет предложение от Съда на българските медицински специалисти  за формално отбелязване на празника. МС обяви  (с Решение 1039/20 декември 2012 г., ДВ/28 декември 2012 г.) 15 август за Ден на Спасението. В това отношение лекарите бяха подкрепени от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, председателя на БЧК Христо Григоров и журналиста от Програма „Хоризонт“ на БНР Величко Конакчиев. Така България стана първата страна в Европейския Съюз, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време. Освен паметта на д-р Черкезов, на тази дата се почитат и имената на над 130 лекари, повечето хирурзи, акушер-гинеколози и ортопеди, над 15 медицински сестри и десетки други българи - минни, водни спасители, обикновени граждани, загинали, спасявайки други хора. Събитието е посветено и на онези хора, чийто органи са трансплантирани на други техни сънародници.

 

Министърът на здравеопазването д-р  Таня Андреева и Българският лекрски съюз  писмено призоваха държавните лечебни заведения и регионалните лекарски колегии на 15 август, точно в 12 ч., персоналът да излезе пред вратите и с 1-минутно мълчание, съпроводено от сирените на линейките, да почете паметта на всички наши самоотвержени герои, загинали при спасяване. Искрено се надяваме колкото се може повече медицински работници да изпълнят ритуала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5814 |23.07.2013 Вивиан Рединг спря ескорта си, за да се срещне с многодетните семейства на НД „България си ти!“ . 17| 5787 |21.06.2013 Временна организация на движението в София заради заседание на ПЕС . 47| 7401 |18.06.2013 Т. Дончева: БСП е в мъртва хватка; трябва движение "Окупирай Позитано" . 1| 5183 |13.06.2013 Д-р Норберт Гуткнехт и „България си ти!“ създават център по лазерна дентална медицина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads