Реклама / Ads
0| 4785 |19.12.2022 НОВИНИ

Назрява напрежение във Велинград заради възможна концесия на визитката на града - ”Клептуза”

.
Паркът с водните колела ”Клептуза” във Велинград Източник: БГНЕС
Във Велинград се увеличава недоволството срещу намерението на Общината да отдаде на концесия парка с водните колела ”Клептуза”. Това е най-големият карстов извор в България. До 1989 година мястото кипи от живот и е притегателен център не само за жителите, но и за гостите на курортния град. През 90-те години районът е запълнен с множество незаконни постройки, които преди около 6 години са премахнати от Общината. Очаква се утре на 20-ти декември да бъде обсъден въпросът с концесията на сесията на Общинския съвет. 
 

Вече е готов проектът за обновяването на парка, в който се предвижда оформянето на три зони. Те ще бъдат за: отдих, развлечения - с питейни заведения както и зона за провеждането на културни събития. 

 

Предстои Общинският съвет да даде начало на процедурата за концесията, но голяма част от жителите на града заявяват, че няма да позволят това. Обмислят да организират и палаткови лагери в знак на несъгласие. 

 

Клептуза е най-големият карстов извор в България. До 1989 година мястото кипи от живот и е притегателен център не само за жителите, но и за гостите на курортния град. Дори има популярен израз, че ако човек не е посетил Клептуза, все едно не е бил във Велинград. 

 

През 90-те години районът е запълнен с множество незаконни постройки, които преди около 6 години са премахнати от Общината. Все още се водят съдебни дела от засегнатите собственици на незаконните обекти. 

 

В момента "Клептуза" е едно изоставено и тъжно място, което навява спомени. На този етап не са осигурени нито европейски, нито целеви средства за ремонта и обновяването.Затова Община Велинград вижда една единствена възможност за обновяването и поддръжката на "Клептуза" да бъде поета от концесионер. Идеята предизвика протестно автошествие в града.

 

На последната общинска сесия кметът на Велинград Костадин Коев заяви, че въпреки концесията, езерото и паркът ще останат на жителите на града. Гражданите са убедени, че запазването на обществения интерес е трудно изпълнимо при сега действащото законодателство. Въпросът с концесията на Клептуза ще бъде обсъден утре на 20-ти декември на сесията на Общинския съвет. Очаква се да има и граждански протест, който ще се проведе по същото време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2847 |16.11.2022 Извънредно заседание на две комисии в НС заради напрежението в Полша . 0| 3945 |14.11.2022 Музикалният театър се разтресе от напрежение заради избора на нов шеф . 0| 2992 |07.11.2022 Дете е в болница след нахапване от куче във Велинградско . 0| 3337 |02.11.2022 Напрежение в Русе заради агресор, пребил поне 10 човека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads