Реклама / Ads
14| 7367 |25.02.2009 НОВИНИ

Неизнайна консултантска фирма прибира 543 000 лв. от Фонд „Земеделие” за три дни

.
Бившият шеф на фонда Атанас Кънчев сключва два договора на една и съща дата с фирма „Ийстлофърм” за консултантски услуги, а изпълнителите предлагат оферта за дейностите, приключващи 4 дни преди това.
 
Назаем от Bulgaria News

Фирма „Ийстлофърм” е източила 578 572 лева за два консултантски договора, сключени на един и същи ден – 29 август 2008 г. (петък) от Държавен фонд „Земеделие” с подписа на тогавашния му изпълнителен директор Атанас Кънчев. Консултантските услуги, извършени само за 3 дни, два от които са събота и неделя, са свързани с изработването на система за действие и укрепване на капацитета на фонда чрез изграждане на етична инфраструктура, адаптиране на процедурни наръчници и контролни листи. Това заяви независимият депутат и лидер на ЕНП Мария Капон по време на дебатите за вота на недоверие към правителството на тройната коалиция за цялостна политика. 
Парите са отпуснати във връзка с 
антикорупционния екшън-план по програма САПАРД
 на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева, разясни Капон пред Bulgaria News. По това време шеф на Агенция САПАРД е Константин Паликарски, а административен секретар на фонда е Асен Ангелов – син на депутата от Съюза на свободните демократи в 40 Народно събрание Румен Ангелов. Паликарски и Ангелов бяха назначени във фонд „Земеделие” от Атанас Кънчев. Той се задържа на поста до ноември 2008 г. Паликарски напусна малко след него, а Ангелов беше освободен от поста си по-късно.
Разминаванията на датировката в договора на фонда с  фирма „Ийстоуфърм” и предложената от нея оферта за изработването на „система за действие за укрепване на капацитета на ДФ „Земеделие” чрез изграждане на ефективна етична инфраструктура” срещу общата сума от 303 000 лева е драстична. Дейностите, предложени от изпълнителя, са предвидени за 18 – 22 август и 25 -20 август (цитираме точно посочените дати в офертата, Bulgaria News разполага с документите). Самата оферта е подадена на 8 август 2008 г., а под нея стоят три подписа на оторизирани лица, но имената им не са посочени. Договорът обаче е сключен на 29 август 2008 г. – т.е. 4 дни след като е изтекъл срока за изпълнение на поръчката. Според него изпълнителят се задължава да извърши услугата до 31 август 2008 г.
Любопитна е
 разбивката на сумата от 303 000 лева,
 направена от авторите на офертата. За извършване на преглед на документацията на фонда и изготвяне на текущото състояние на етичните норми там, които включват „ценности, поведенчески модели, проблеми и ключови компетенции” експертите от фирмата искат общо 40 000 лева. Разработването на правила за вътрешна организация и ред на работния процес им струва 50 000 лева. Разработването на нов етичен кодекс – 65 000 лева. Разработването на система за дисциплинарни наказания – 50 000 лева. Обучението на 60 служители от фонда в две групи по 30 души за управление на риска от корупция, за конфликтите на интереси, за измамите и нередностите и т.н. – 50 000 лева. Още пет точки от офертата на по-ниска цена образуват общата сума, платена от фонда по екшън-плана.
На 18 септември 2008 г. Атанас Кънчев подписва приемно-предавателния протокол за
 добре свършената работа,
 а от името на изпълнителя параф полага Пенка Василева, макар от документите да не става ясно каква е нейната функция във фирмата. Кой знае защо чак през ноември управителят на фирмата, без да изписва името си под подписа си, изпраща за одобрение отчетите за обществената поръчка и „благодари за доброто сътрудничество и взаимодействие при изпълнението на договора”.
 Вторият договор подписан на същата дата
 – 29 август 2008 г., е за „съвкупност от мерки, целящи подобряване на процедурите и наръчниците в Агенция САПАРД – в това число: разработване, усъвършенстване, адаптиране на процедурни наръчници и контролни листа, свързани с докладването на нередности и риск мениджмънт”. Той е за общата сума от 240 000 лева и включва: изработване на процедури за перманентен преглед на наръчниците на програма САПАРД, за да се откриват слабости в процедурите, описани в тях, и да се усъвършенстват –срещу 20 000 лева; разработване на ръководство за оценка на риска с прилежащи контролни листи – 60 000 лева; разработване на контролни листи за докладване на измами – 30 000 лева, усъвършенстване на контролните листи за докладване на измами – 30 000, създаване на процедури и ръководства за разширен контрол в случай на идентифицирани рискови зони за измами и корупция – 80 000 лева. 
С всички тези обемни и очевидно скъпи дейности фирмата изпълнител се е справила се само за някакви си 3 дни. В договора с фонда тя е посочила адрес в
 София, ж.к. „Люлин 10”, бл. 149, вх. А, ап. 74.
 Като неин управител документите с фонда е подписал Пламен Георгиев Иванов, но разсеяно е забравил да посочи телефонен номер както на фирмата, така и на мобилния си телефон. Bulgaria News установи, че фирмата наистина е посочила това свое седалище и откри телефонния номер, но на него се включваше единствено факс и в течение на часове никой не се озова на обажданията ни.
Според депутата Мария Капон, по този начин от САПАРД са източени огромни пари. Тя разполага с подобни договори, сключени от Кънчев и с фирма „Грант Тортон” и други такива консултански фирми. „Новоназначеният Атанас Кънчев си създава малка организирана група в Държавен фонд „Земеделие”, с която за 2 месеца източва 4 милиона лева”. Капон заяви още, че вместо да е заведена преписка в прокуратурата срещу напусналите вече фонда Кънчев, Паликарски и Ангелов, „те дават съвети в публичното пространство и топят България пред ОЛАФ”. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4624 |09.12.2008 Американска фирма платила 112 630 евро на Министерство на отбраната . 8| 5482 |29.07.2008 А. Бончев: Много хора се отдръпнаха от мен, Ганчев ме отстрани от фирмата . 0| 4712 |13.03.2008 Корупцията в САПАРД е не "братовчедска", а "консултантска" . 5| 8682 |09.03.2008 Фирма на Фуат Гювен и Мултигруп придоби тютюневата фабрика в Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads