Реклама / Ads
3| 4062 |08.08.2019 НОВИНИ

Нено Димов: Отказани са над 60% от подадените места за загробване на прасета

.
Нено Димов
Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета заради африканската чума са отказани. Местата се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск от зараза
 

Това каза в интервю за БНТ министърът на околната среда Нено Димов.

 

"Това е в рамките на нашата компетентност като министерство и ние внимателно следим да няма никакъв риск", каза той. По думите му транспортирането е един от най-сериозните начини за пренасяне на болестта, а подвижни екарисажи няма.

 

"Единственият възможен вариант е загробване, затова действаме по най-добрия начин. Осигурени са финансови средства в рамките на националните паркове да се залагат капани. Работим в тясно сътрудничество с министерство на земеделието да се намали популацията на дивите свине. Има европейски правила, които казват, че трябва да бъде сведена под 0.3% на хектар", поясни той.

 

"Планинският туризъм в момента се управлява от една малка група хора с определени интереси и не са адекватно отразени всички интереси на любителите на различни дейности и спортове в планината. При всички положения, трябва да се помисли за някаква промяна в правилата за планински туризъм", коментира Димов.

 

По думите му "българите имат право да практикуват любимите си спортове и през лятото, и през зимата". Той допълни, че следващият сезон новите правила за къмпингуване по Черноморието трябва да влязат в сила. Те ще засягат най-вече условията за естествените нужди на хората, като достъп до питейната вода, забраната за вкарване на каравани на дюните, почистването на отпадъци и други.

 

Министърът коментира скандалния случай от последните дни, след като турист се изкъпа в езерото Окото в Рила. "Служителите на Националния парк не могат да бъдат навсякъде. За целта са сложени информационни табели и трябва да се сигнализира при нарушения. Между 500 и 5000 лв е порядъка на санкцията за този турист. Толкова е и глобата за друг нарушител - популярен влогър, който организира поход в Пирин", допълни министър Димов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4175 |08.08.2019 Нено Димов обяснява за чумата, дивото къмпингуване и вноса на коли . 0| 4366 |04.08.2019 Пиян предизвика верижна катастрофа между Пловдив и Карлово, има ранено дете . 4| 4327 |03.08.2019 Нено Димов: Водата, която се отделя при загробване на прасетата не трябва да влиза в подпочвените води . 2| 4987 |22.07.2019 Разчленено тяло откриха във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads