Реклама / Ads
7| 2384 |13.08.2024 НОВИНИ

New York Times: Операцията в Курск е опит да се шокира Русия и да се укрепи моралът както у дома, така и в чужбина

.
Източник: БГНЕС
Миналата седмица Украйна направи значителен ход, като нейни сили проникнаха дълбоко в руска територия в Курска област в рамките на изненадваща операция. Сега украинските сили контролират част от тази територия, обхващаща десетки населени места. Според експерти, тази операция е опит да се шокира Русия и да се укрепи моралът както у дома, така и в чужбина, особено сред западните съюзници.
 

За това информира американският вестник New York Times.

 

Украйна преследва няколко стратегически цели с тази операция:

 

Отклоняване на руски войски:





Украйна се стреми да принуди Кремъл да премести войски от ключови фронтови линии, което би могло да улесни възвръщането на окупираните от Русия украински територии. Това е особено важно, тъй като Русия контролира около 20% от територията на Украйна.

 

Подобряване на морала:

 

Последните успехи на украинската армия датират от есента на 2022 г., а тази операция може да възстанови доверието във военните усилия на страната.

 

Укрепване на международната подкрепа:

 

Победа на руска територия, макар и символична, може да възстанови доверието на западните съюзници в способността на Украйна да изненадва своя противник.

 

Изпращане на сигнал до САЩ:

 

Украйна иска да покаже на Вашингтон, че може да нанесе удар по руска територия, което може да доведе до промяна в американската политика и евентуално позволение за използване на оръжия, произведени в САЩ, за атаки в Русия.





Въпреки тези цели, някои водещи специалисти са скептични относно дългосрочния успех на тази операция. Руската армия превъзхожда украинската и разполага с резерви, които все още не са включени във войната. Ако Украйна не успее да запази териториите, които е завладяла, операцията може да се превърне в катастрофа.

 

Украйна може освен това да използва тези нови териториални придобивки като разменна монета в евентуални мирни преговори, но за да постигне това, тя трябва да успее да задържи завзетите земи, което може да се окаже изключително трудно.





Украинската операция на руска територия е изключително рискована и макар че може да донесе краткосрочни успехи, тя носи със себе си значителни рискове. В случай на провал, тя може да се окаже стратегически неуспех, който ще постави под съмнение способността на Украйна да устои на руското превъзходство.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 11427 |13.08.2024 Емилия Милчева: Докога софиянци ще продължават да покриват загубите на "Топлофикация-София" и да търпят ремонтите? . 9| 10822 |13.08.2024 DW: Русначетата бленуват да прекарват лятото си в братска Северна Корея . 0| 2263 |13.08.2024 5-ма души бяха ранени при нападение с нож в Турция. 18-годишен е арестуван, бил под влияние на видеоигри . 4| 7605 |13.08.2024 Експерт: Злоупотребите с европейски средства са станали в "Булгартрансгаз" при управлението на Владимир Малинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads