Реклама / Ads
0| 3190 |24.12.2021 НОВИНИ

Магията на коледното дърво

.
Източник: БГНЕС
В какво се крие магията на коледното дърво? Фрог проследява историята на вечнотозеленото дръвче, неразделна част от коледните и новогодишни празници.

История на вечнозеленото дърво: ранен произход на традицията

 

Всяка година по време на зимното слънцестоене древните египтяни празнували, като украсявали храмовете и домовете си с вечнозелени дървета и венци. Процъфтяващото растение символизира вечен живот, мир и богатство, което е важно за народа им, тъй като по време на зимата, Богът на слънцето Ра е болен и слаб. След слънцестоенето Ра бавно започва да свети по-ярко и по-силно, а безсмъртието на вечнозеленото растение символизира и триумфа на живота над смъртта.

 

Чия е коледната елха в Северна Европа?


И Латвия, и Естония твърдят, че са били дом на първата коледна елха. Латвия проследява своите традиции за коледно дърво от 1510 г., когато търговска гилдия, наречена Къщата на Черните глави, пренася дърво през града, украсява го и по-късно го изгаря. Междувременно Естония се противопостави на тези твърдения, заявявайки, че има доказателства за подобен фестивал, организиран от същата гилдия в нейната столица Талин през 1441 г.

 

Историците поставиха под съмнение и двете твърдения. Густав Стренга от Националната библиотека на Латвия в Рига коментира пред New York Times през 2016 г., че тържествата на гилдията вероятно не са свързани с Коледа. Но това не попречи на тези две страни да се впуснат в надпреварата за историята на коледното дърво - а на площада на кметството в Рига има плоча в памет на мястото на първата коледна елха.

 

Произходът на коледно дърво в Германия


Твърди се, че е по-вероятно коледната елха, каквато я познаваме, се е появила в района на Елзас през 16-ти век. (Сега част от Франция , регионът се счита за германска територия по това време.) Историческите записи показват, че коледно дърво е било издигнато в катедралата в Страсбург през 1539 г. и че традицията е станала толкова популярна в целия регион, че град Фрайбург е забранил отсичането на дървета за Коледа през 1554 г.

 

Фолклорът предлага редица различни обяснения за значението на дървото. Някои предполагат, че е вдъхновен от райското дърво, символ на райската градина, който фигурира в средновековна пиеса за Адам и Ева. Други смятат, че коледната елха е еволюирала от коледни пирамиди, дървени конструкции, украсени с вечнозелени клонки и религиозни фигури. 

 

Коледната елха на Антарктида от метален скрап


Дори Антарктида има своя дял от традициите за коледно дърво - въпреки че на Южния полюс няма дървета. През 1946 г. членовете на екипажа на борда на експедиция на ВМС на САЩ до Антарктида празнуват Коледа в морето, като завързват смърч от Канада за мачтата си. Повече от половин век по-късно изследователи, базирани в южната полюсна станция Амундсен-Скот в САЩ, създават коледна елха от скрап , пълна с орнаменти по поръчка. Въпреки че традицията продължава кратко, като железарите добавят нови украшения всяка година, Националната научна фондация твърди, че дървото за скрап вече не е част от коледните тържества в изследователската станция на Антарктида.

 

Коледни лодки в Гърция


В Гърция някога хората са украсявали коледни лодки, а не елхи в чест на Свети Никола, покровителя на страната и закрилник на моряците. В наши дни обаче коледната лодка е засенчена от коледната елха. Но такива лодки все още могат да бъдат забелязани в някои островни общности.

 

Коледното дърво по нашите земи

 

Традицията да украсяваме елхи в България е сравнително нова, за разлика от останалите части на Европа. Ние обаче се славим с наш обичай, а именно украсяването на бъдника. От него идва и името на Бъдни вечер. За разлика от елхата, бъдникът е от широколистно дърво, символ на обновлението и възраждането на новия живот.

 

Бъдникът е пън от буково, дъбово или крушово дърво. Той се избира от стопанина на къщата и в него се пробива дупка, в която се поставят зехтин и тамян. После дървото се увива в бяло платно, поставя се до огнището да чака настъпването на празничната вечер. Най-възрастният човек в дома прекадяван с бъдника стаите, хамбарите и оборите за здраве и плодородие, а после го полага в огнището и някой трябва да будува цялата нощ, докато вълшебният пън изгори напълно. На сутринта пепелта му се разпилява по земята, за да се роди пролетта.

 

През 20. век към коледната обредност в България е привнесена елхата като символ на идването на Христос на земята, за да освети хората и тяхното царство. Украсата на елхата с фигурки, топчици и свещички символизира Христовата същност – светлината, знанието, чистотата и истината.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5537 |17.12.2021 Промяна! Депутати съкращават коледното ваканцуване - караници в парламента . 12| 4860 |27.10.2021 Бимбалов: БОРИСOFF - тиквоумен мутроид, който 12 години клатеше държавата като дърво за брулене, днес продължи да налива масло в огън . 10| 4405 |14.09.2021 Любомир Каримански: Дончева е отровен бурен, който задушава всяко посадено дърво . 23| 7792 |27.06.2021 Качили се на едно дърво - БАН номинира 118 лица за високи звания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads