Реклама / Ads
0| 4253 |05.08.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна, ден 163: Продължават обстрелите на Харков и Николаев, подготвя се операцията за Херсон

.
Харков
Руските войски продължават обстрелва на Харков и Николаев. Според ISW руските войски използват атомната електроцентрала Запорожие в Енергодар, за да играят на западните страхове от ядрена катастрофа в Украйна и да принудят западните страни да спрат да предоставят военна подкрепа на Киев.
 

Местните власти съобщават, че Харков, Николаев и Никопол отново са били обстрелвани през нощта . Кметът на Николаев Александър Сенкевич написа , че  два района на града са били обстрелвани. Има предварителна информация за щети по жилищни сгради и за пожара.

 

Ръководителят на Харков Игор Терехов говори за обстрела на Немишлянския район на града, в резултат на който е повредена административната сграда. По думите му цивилни не са пострадали.

 

Ръководителят на областната администрация на Днепропетровск Валентин Резниченко съобщи за масиран обстрел на Никопол от РСЗО "Град". Резниченко твърди, че една къща в града е напълно разрушена, а още около 50 са повредени. Повредени са и два електропровода, около три хиляди жители са останали без ток.

 

Британското военно разузнаване публикува сводка за ситуацията в Украйна

Руската армия почти сигурно е поставила пирамидални радарни рефлектори във водата близо до наскоро повредените Антоновски път и железопътни мостове през Днепър в окупирания Херсон. По този начин нашествениците се опитват да скрият мостовете от радарите на въоръжените сили на Украйна и да усложнят насочването на ракетите.

 

Военни експерти смятат, че това от своя страна само подчертава заплахата, която руската армия изпитва поради увеличения обсег и точност на западните системи, използвани от Украйна. В края на краищата, от момента, в който Киев започна да използва американските РСЗО HIMARS, Въоръжените сили на Украйна започнаха да бомбардират руски бази и важни точки на снабдителни пътища в окупираните територии. По-специално мостове, по които се движи руска техника. Британското министерство на отбраната е уверено, че украинската армия ще продължи да нанася подобни удари.

 

Ведомството също така смята, че след първия успех ще има още кораби със зърно, тръгващи от Украйна за Турция. Припомняме, че предишния ден, на 3 август, първият кораб с украинско зърно след споразумението между Русия и Украйна и Турция успешно достигна Босфора.

 

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза пред Meduza , че „Украйна ясно спазва всички закони за водене на война и международното хуманитарно право“.

 

Според него украинските власти са призовали жителите на Донбас временно да напуснат региона и са започнали задължителна евакуация. Но Русия, смята Подоляк, „игнорира всякакви правила и закони“ и обстрелва жилищни райони на 500 километра от фронта. „Всички твърдения за нарушения от страна на украинската армия са от естеството на информационна операция за дискредитиране на въоръжените сили на Украйна и подкопаване на доставките на оръжия от западни партньори“, коментира Подоляк доклад на Amnesty International , че Украйна разполага военни бази в болници и училища.

Ръководителят на министерството на Украйна Дмитро Кулеба също коментира заключението на правозащитници. Според него организацията създава "фалшив баланс между жертва и извършител".

 

„Моля, спрете да създавате фалшива реалност, в която всички да обвинявате за нещо. Включете се в разказването на истината за това какво представлява Русия днес. Направете го поне в името на цивилните жертви, които бяха засипани от руски снаряди на автобусна спирка в град Торецк, Донецка област.

 

Руските официални лица не коментираха по никакъв начин доклада на Amnesty International, въпреки че правозащитниците в доклада си отбелязват, че руските военни многократно са застрашавали цивилни и са се разполагали в близост до цивилни обекти.


Географският фокус на войната в Украйна в близките дни и седмици се измества на юг защото украинските въоръжени сили активизират подготовката си за освобождаването на Херсон. Кампанията за възстановяването на контрола върху този стратегически важен град в Южна Украйна вероятно ще бъде най-важното сражение от битката за Киев до сега и може да окаже решаваща роля за окончателния изход на войната.

 

В анализ за телевизионния канал „Ходорковски лайв“, украинският военен експерт Олег Жданов посочва следните особености на военно-стратегическата обстановка в Южна Украйна и възможните планове на руското командване:

 

„В момента завършва мащабно прегрупиране на руските войски по цялото протежение на фронта от Харков до Херсон. Основно се прехвърлят войски от Донецкото и Харковското направления в Южна Украйна. От района на Мариупол се извършва усилване на групировката в района на Донецк. Към района на Харков се подвеждат резерви от дълбочина на територията на Русия.

 

За прикриване на това мащабно прегрупиране се активизират щурмовите действия в района на Харков и в отделни участъци на Донецкото направление.

 

Причините за съсредоточаване на руските усилията в участъка Херсон – Кривой рог в Южна Украйна са комплексни. С постъпването на въоръжение в Украйна на далекобойни реактивни системи за залпов огън от типа HIMARS и със системните усилия за огнево поразяване на важни обекти в близкия тил на руската групировка на западния бряг на Днепър, нейната устойчивост беше нарушена. Това позволи провеждането по отделни направление на контранастъпателни действия от украинска страна. В политически план, усилията на украинското ръководство бяха насочени към подготовката на контранастъпление в Южна Украйна след завършването на отбранителното сражение в района на Донбас. Всичко това принуди Русия да предприеме действия за усилване на южния фланг, главно за сметка на прехвърлянето на сили и средства от други участъци. Усилията се съсредоточават основно за нарастване бойните възможности на групировката в района на Кривой рог, а направлението Херсон - Николев се очертава като спомагателно.

 

По някои данни, операцията, която се подготвя има кодово наименование „Скок на мангуста“ и предвижда масирано настъпление в южния участък на фронта, съчетано с настъпление в района на Донбас и с отвличащи настъпателни действия на Харковското направление. Основна цел на операцията е не толкова овладяването на нови територии, а създаване на критични заплахи за обкръжаването и последващото унищожаване на значителни украински сили, като предпоставка за принуждаване на украинското ръководство към преговори на условията на Кремъл. Сроковете на операцията са обвързани с предвиждания за 11-ти септември „референдум“ в Херсонска област за присъединяване на окупираните територии към Русия.


Числеността на руската групировка в района на Херсон се оценява на около 25 хиляди души. До 30 батальонно-тактически групи на западния бряг на Днепър от Кривой рог до Херсон.

 

На западния бряг на Днепър е прехвърлена най-мощната досега групировка на въздушно-десантните войски на Русия. Тя включва ротни тактически групи от състава на всички въздушно-десанти съединения и части на Русия, при това с щатните им бойни машини на десанта, които са плаващи. Предназначението на тази групировки може да бъде форсирането на река Южен Буг в плав с щатните бойни машини на десанта в района на Николаев или южно от Вознесенск.

 

В настоящия момент оперативните резерви на Русия все още не са готови. Формиращите се в почти всички федерални единици т. нар. „доброволчески батальони“ и резервният танков корпус (до 300 танка), който се развръща в района на Мулино край Москва имат срок на готовност 10-15 август и освен това се нуждаят от допълнителни 7-10 дни за прехвърляне на фронта. Може да се очаква, че тези сили ще бъдат използвани за възстановяване на боеспособността на основната групировка, провеждаща настъплението, а не като самостоятелен оперативен резерв за усилване на дадени направления (те са окомплектовани от запасни с различна степен на подготовка, не са обстреляни и нямат боен опит, в това число младшия и средния команден състав).

 

От критично значение за руската групировка на западния бряг на Днепър са възможностите за маньовър, снабдяване и подвоз през Днепър. След поразяването на Антоновския автомобилен мост и на Антоновския железопътен мост в района на Херсон, те са частично разрушени и в момента са достъпни само за пешо преминаване. Все още функционира преминаването на реката с автомобилен транспорт по стената на Каховското водохранилище. Руските войски организират в района на Антоновските мостове переправа с моторни понтонни пароми и баржи, но тяхната товароподемност е ограничена. При необходимост украинските сили разполагат със средства за пълното блокиране на комуникациите през Днепър.

 

Началото на настъплението на Русия по посочените направления може да се очаква след 5-ти, 10-ти август. Независимо от това, че основните сили се съсредоточават на Криворожкото направление, може да се допусне, че ще бъде проведено не фронтално настъпление за овладяването на Кривой рог, а ще бъде нанесен удар в обход по направление на Вознесенск, за дълбок обхват на цялата украинска групировка в района на Николаев - Одеса и последващо настъпление към Приднестровието. Замисълът включва и провеждането на спомагателен удар по направление на Николаев, за сковаване на маньовъра на украинските сили по отношение на главното направление Кривой рог – Вознесенск“, завършва анализа си Олег Жданов.

 

Обхватът, целите и способите на възможните ответни действия на украинската страна на мащабното прегрупиране и подготвяното от руското военно командване настъпление в Южна Украйна зависят от запазване на устойчивостта на отбраната на Донецкото и на Харковското направления, от наличието на значителни подготвени оперативни резерви и в значителна степен от планомерните и нарастващи по обем и номенклатури доставки на съвременно западно въоръжение и бойна техника, боеприпаси и логистично осигуряване. Сред военните специалисти преобладават оценките, че украинските въоръжени сили ще предприемат първоначално активна отбрана за отразяване на настъплението с широкото прилагане на удари с високоточни системи по вторите ешелони, по ключови обекти в оперативния тил и за изолиране на района на бойните действия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3142 |04.08.2022 Шефът на НАТО Столтенберг: По лошо от войната в Украйна е война Русия-НАТО . 0| 6816 |03.08.2022 Минираният път за възстановяване на Украйна, фалшиви организации за помощи, розовите очила на ЕС . 0| 3006 |02.08.2022 Според Кремъл САЩ са директно замесени във войната в Украйна . 0| 2896 |31.07.2022 Николаев преживял “най-жестоката бомбардировка” от началото на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads