Реклама / Ads
0| 2889 |31.07.2022 НОВИНИ

Николаев преживял “най-жестоката бомбардировка” от началото на войната

.
Руските сили са бомбардирали град Николаев в южната част на Украйна тази нощ. Според властите това е бил най-масивният и жесток ракетен обстрел от началото на инвазията.
 

Сериозни материални щети са нанесени на хотел, спортен комплекс, две училища, както и жилищни сгради. Град Николаев е основен път към Одеса - основен пристанищен град за Украйна. 

 

Междувременно на север вторият по големина град в Украйна Харков отново е бил ударен от руски ракети, съобщи кметът Игор Терехов в Telegram. 

 

По информация на "УНИАН" един човек е загинал. Данните се базират на съобщение на шефът на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким. 

 

Според народния депутат Олексий Гончаренко, Героят на Украйна, собственикът на една от най-големите украински компании "Нибулон" Олексий Вадатурски и съпругата му са загинали в резултат на обстрела. По-късно обаче той изтри поста си. Междувременно местните медии също потвърждават тази информация, позовавайки се на свои източници.

По-рано кметът на Николаев Александър Сиенкович нарече днешния обстрел най-мощния през цялата война. 

 

В обръщение късно вечерта в събота президентът на Украйна Володимир Зеленски призова всички цивилни, които все още се намират в Донецк, да се евакуират незабавно. Регионът е свидетел на тежки сблъсъци на фона на бавното настъпление на руските сили, които вече контролират големи части от него.


Междувременно Русия отмени празненствата по случай Деня на ВМС в окупирания Крим.


Като причина губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев посочи предполагаем удар с украински дрон по щаба на Черноморския флот. Флотът отдавна е базиран в Севастопол. Той обвини за това "укронацистите" и посочи, че шестима души - служители на щаба на флота, са били ранени. Не съобщи за загинали. 

 

Но високопоставен украински служител, Сергей Братчук, отхвърли руската версия и посочи, че това е "провокация". 


Денят на ВМС е ежегоден руски празник и тържествата се провеждат в цяла Русия в неделя. Президентът Владимир Путин ще наблюдава събитията в родния си град Санкт Петербург.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2854 |30.07.2022 Войната в Украйна, ден 157: Обстрели в Харковска, Донецка, Николаевска, Кировоградска и Днепропетровска области . 0| 3306 |23.07.2022 Любомира Николаева-Гломб: Омикрон е заобиколил предхождащия имунитет . 0| 3134 |15.07.2022 Киев обвини Москва, че е унищожила два университета в Николаев . 0| 3744 |11.07.2022 Войната в Украйна, ден 138: Руски обстрели на Харков, Кривой Рог, Николаев и Донецк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads