Реклама / Ads
0| 3746 |11.07.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна, ден 138: Руски обстрели на Харков, Кривой Рог, Николаев и Донецк

.
Продължава руския обстрел в Сумска област, Харков, Кривой Рог, Николаев и Донецк - има загинали. ООН публикува доклад за използването на цивилни съоръжения както от руски, така и от украински военни. Според правозащитници по време на войната в Украйна и двете страни са воювали от жилищни райони и в близост до цивилни съоръжения, където е имало цивилни, като същевременно не са осигурили необходимото ниво на сигурност за цивилните.
 

В резултат на обстрела на пететажна жилищна сграда в град Часов Яр, Донецка област на Украйна, са убити шестима души, а още петима са ранени, пише в телеграма ръководителят на региона Павел Кириленко.

 

„Два входа на къщата са напълно унищожени. Спасители са на място и се опитват да спасят затрупаните под развалините. Според местните жители там най-вероятно има поне 34 души, включително 9-годишно дете“, каза ръководителят на региона.

 

По думите му обстрелът е извършен от реактивни системи за залпов стрелба "Ураган". Успял да установи контакт с двама души под развалините. Общо, по изчисления на Кириленко, от 24 февруари в региона са загинали 591 души. Но украинските власти цитират тези данни, без да вземат предвид Мариупол.

 

Американският институт за изследване на войната предполага , че Русия се готви да анексира Харковска област.

 

Анализаторите стигнаха до това заключение след разпространението в прокремълските медии - например Lente.ru - на съобщения , че в региона е одобрен герб с двуглав орел. В същото време гербът беше одобрен от Виталий Ганчев, който на 6 юли беше обявен за ръководител на проруското временно гражданско управление, което няма нищо общо с украинските власти.

 

„Окупационните власти в района на Харков явно използват руската имперска реторика и визуален код. Това предполага, че [плановете на Русия] са анексиране, а не създаване на „народни републики“ и това потвърждава нашата версия, че плановете на Кремъл са по-широки от превземането на Донецка и Луганска област и дори превземането на Южна Украйна.

 

В региона, продължават анализаторите, руските военни са извършили няколко превантивни маневри, за да осуетят украинските контраатаки, в региона се провеждат редовни обстрели и се опожаряват ниви със селскостопански култури.


Руските военни продължават да обстрелват Славянск от позиции край Изюм и Лисичанск, които са под техен контрол. Това се казва в ежедневната сводка на британското военно разузнаване.

 

Също така се предполага, че руските военни могат леко да напреднат в района на Попасна.

 

Освен това, уточняват анализатори, се води обстрел от Изюм за овладяване на магистрала Е40, свързваща Донецк и Харков. Вероятно това ще стане една от задачите на Русия за настъпление в района на Донецк.

 

По-рано британското разузнаване предположи , че Славянск ще бъде следващият град, върху който ще се съсредоточи руската армия.

 

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза пред Wall Street Journal, че неотдавнашните доставки от САЩ на мобилни артилерийски ракетни установки HIMARS „промениха правилата на играта“.

 

Резников заяви, че на HIMARS е било позволено да атакува руските сили в Изюм. В този град украинските военни се насочиха точно към руския команден център за въздушни операции, като по този начин доказаха на американските партньори, че няма да използват съоръжения, които се различават от другите по обхват за атаки на руски територии. „Беше наистина точно. Нашите партньори видяха това и казаха: „Издържахте теста“, обясни Резников.

 

В същото време Украйна все още се нуждае от други оръжия - например ракети с голям обсег на действие ATACMS, които ще позволят удари на разстояние до 300 километра, максимум за установка HIMARS. Засега Вашингтон не се е съгласил да ги изпрати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4557 |09.07.2022 Осъден на 7 г. за една дума депутат: Войната е насилие, кръв, разкъсани тела, отсечени крайници и смърт . 0| 3544 |08.07.2022 Кирил Петков от Гърция: Край на руския монопол на газ с интерконектора . 0| 3135 |08.07.2022 Е. Йорданов: Войната срещу нарушителите на пътя се обявява за хиляден път в България . 0| 6050 |07.07.2022 Даниел Смилов пред Фрог: Вероятността за избори е все по-голяма. Служебен кабинет може да върне руските дипломати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads