Реклама / Ads
0| 2871 |30.07.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна, ден 157: Обстрели в Харковска, Донецка, Николаевска, Кировоградска и Днепропетровска области

.
Украинските власти съобщават за обстрели в Харковска, Донецка, Николаевска, Кировоградска и Днепропетровска области, както и за десетки жертви. Ракетните войски на Украйна са подпалили и разрушили огромен склад за боеприпаси в Запорожка област.
 

Кметът на Светловодск (Кировоградска област) каза , че системата за ПВО е свалила ракета във въздуха, няма данни за жертви и разрушения.


В Никопол, Днепропетровска област, ракети "Град" са поразили частни къщи, шест от тях са повредени, няма жертви.


В Чугуев, Харковска област , е ранен мъж. В самия Харков са повредени учебно заведение и двуетажна жилищна сграда.


В района на Донецк са обстрелвани Бахмут, Покровск, Славянск и Красногоровка . Четирима души са убити в Бахмут, още пет са ранени. Жертви има и в Славянск. В Покровск снаряд удари района на жп гарата.


В Николаев кметът съобщава за експлозии на касетъчни боеприпаси, има данни за жертви, но все още няма подробности.


ЧВК "Вагнер" участва в обстрела на Еленовка, а ударът е нанесен, за да се прикрие кражбата на средства, отпуснати за задържане на украински военнопленници“. Това се съобщава всводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна с позоваване на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна. Според украинския генерален щаб ударът по колонията не е бил съгласуван с руското министерство на отбраната.

 

„Основната цел на атаката е да се прикрият фактите за пълното присвояване на средства, предназначени за задържане на украински военнопленници“, се казва в доклада. - Известно е, че на 1 август на "обекта" трябваше да пристигне комисия от Москва, която да провери разходите за отпуснатите средства и условията на задържане на затворниците.

 

През декември миналата година Европейският съюз наложи санкции срещу ЧВК Вагнер, тъй като наемниците са отговорни за „сериозни нарушения на човешките права в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканската република (ЦАР), Судан и Мозамбик, включително изтезания и извънсъдебни, масови или произволни екзекуции и убийства. ООН обвини бойците в поредица от нападения в Централноафриканската република и нарушения на човешките права - незаконни задържания, изнасилвания, изтезания и екзекуции.

 

В проруските канали в Telegram се появи видео, на което двама мъже във военни униформи държат трети мъж на земята - в униформа, подобна на украинската - и след това отрязват тестисите му с духовен нож.

 

Видеото е с продължителност минута и половина. Снимачите наричат ​​затворника „педофил“, в края на видеото един от тях вдига отрязаните си органи пред себе си. На заден план се вижда бяло BMW , на чийто капак е залепено тиксо във формата на буквата Z.

 

От видеозаписа не може да се установи от кое подразделение или формирование са войниците изтезавали затворника. Украински телеграм канали твърдят, че са успели да идентифицират един от участниците във видеото - той снимал сюжет за РИА Новости.

Официално Русия все още не е коментирала това видео. Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, каза , че Украйна ще идентифицира и накаже всички замесени.

 

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в измъчване и малтретиране на военнопленници. В края на март се появи видеозапис, на който украински военни стрелят в коленете на пленени руснаци; Алексей Арестович, съветник на ръководителя на ОП, обеща, че това ще бъде разследвано, но тогава украинските служители не съобщиха за никакви производства.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3052 |26.07.2022 Европа обеща на Украйна нови танкове, системи за ПВО и изтребители за обръщане на войната . 0| 4159 |25.07.2022 Войната в Украйна, ден 152: Руските нашественици с огромни загуби в района на Херсон . 0| 3267 |23.07.2022 Орбан: ЕС се нуждае от нова стратегия за войната в Украйна . 0| 3349 |21.07.2022 Кремъл византийства: Вратата за преговори с Украйна и край на войната е отворена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads