Реклама / Ads
3| 3621 |27.10.2023 НОВИНИ

Възможни ли са 73 ст. отстъпка от цената на горивата и въвеждане на такси за транзита на газ?

.
Енергийният експерт Красимир Манов (вляво) и Виктор Минчев от Асоциация „Свободен енергиен пазар” (вдясно) Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Възможни ли са 73 стотинки отстъпка от цената на горивата и въвеждане на такси за транзита на газ през територията на България? Тези теми дискутираха в ефира на Нова телевизия енергийният експерт Красимир Манов и Виктор Минчев от Асоциация „Свободен енергиен пазар”.
 

„Много си мислех защо случващото се е в ущърб на България. Сетих се за „Елегия” на Ботев. „Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее?”. И по-надолу е дал отговора: „Смок е засмукал живот народен, смучат го наши и чужди гости”. Румен Радев защитава „Газпром”, Асен Василев защитава „Лукойл”. Да се появи някой да защити българския интерес”, отбеляза Манов.

 

Енергийният експерт изрази мнение, че възможното и задължително решение е национализация на рафинерията в Бургас. „Това ще ни даде едни огромни пари, които ще влизат в България, а няма да изтичат в полза на Русия”, категоричен бе Манов.

 

Виктор Минчев от своя страна сподели, че идеята за национализация звучи патриотично, но невъзможно. „Нека да си внесем наш енергиен олигарх, който да ни цоца. Не поддържам това. Нашият енергиен пазар е силно монополизиран и не знам защо намираме някакъв различен защитник на „Лукойл”, освен Румен Радев”, смята той.

 

Според представителя на Асоциация „Свободен енергиен пазар” промените, които се случват в момента, биха помогнали за нормализиране на пазара. „От години знаем, че има монопол в данъчните складове за гориво. Последните промени силно натискат господстващото положение на „Лукойл”. Не поддържам тезата, че трябва да имаме един, от който всички да зависим. Целта е да създадем конкуренция”, уточни Минчев.

 

Таксата от 20 лв. за мегаватчас за пренос на руски газ през България беше гласувана от парламента преди по-малко от месец и влезе в сила от 13 октомври. Мярката беше приета като част от ограниченията към Русия заради войната в Украйна.

 

„За това няма правно основание. Тези пари няма да ги вземат, защото като не си вкарал това нещо в клаузите при първоначалния договор, нямаш правно основание да извличаш права. От Брюксел няма да има официален отговор, защото всички ще чакат да видят какво ще стане”, посочи Манов.

 

Минчев обаче увери, че е възможно от транзита да бъдат получени пари. "Технически е възможно това да бъде наложено. Факт е, че със сигурност ще има протести и обжалване. Засега това афектира върху Сърбия и Унгария, които ще платят сметката”, е мнението му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8451 |26.10.2023 Енергийният експерт А. Иванов: инфраструктура на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще намали цената на 7-и блок . 1| 4596 |26.10.2023 Цената на свободното слово: Руският съд взе децата на Марина Овсянникова . 6| 4242 |26.10.2023 Петков пита Делян Добрев: Къде са 27 стотинки? Истината е, че от вторник цената на горивата няма да падне . 14| 3998 |25.10.2023 Гражданинът Добрев щял да съди Денков, ако във вторник нямало 73 стотинки отстъпка на бензиностанциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads