Реклама / Ads
0| 3530 |27.04.2022 НОВИНИ

ПП: Няма да балансираме, където виждаме ясна агресия. Смешно е твърдението, че България не може без руски газ

.
Асен Василев, Кирил Петков Източник: БГНЕС
„Продължаваме Промяната“ е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Това означава независима, свободна и просперираща България. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на пресконференция по казуса със спирането на газовите доставки за България от страна на „Газпром“.
 

По думите му има много политически и икономически кръгове у нас, които защитават руските интереси: „За съжаление, в близкото и по-далечно минало Русия е третирала България като „пета колона“.

 

„ПП ще бъде партия, която ще защитава само българските интереси, като част от европейското семейство“, добави той. 

 

„Зад руските интереси стоят и 3-те млрд., похарчени пари за „Турски поток“ и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация“, каза Петков и още веднъж повтори, че през юни ще бъде готова гръцката връзка. 

 

„Взимаме ясна позиция в конфликта във войната в Украйна и не се опитваме да балансираме, където виждаме ясна агресия“, каза още премиерът.

 

Вицепремиерът Асен Василев заяви, че българският интерес е да можем да доставяме отвсякъде, да няма един доставчик, който да ни изнудва. Правителството е готово с план Б и започват да купуват от второто най-евтино място. Според Василев газът е спрян първо на Полша, България и Литва, защото такъв е календарът с плащанията. Нито една държава в ЕС не е платила до момента.

 

Василев каза, че спирането на подаването на газ е едностранен акт, с който е нарушен договорът между „Газпром“ и „Булгаргаз“, които са си направили плащането по договор, но газът е спрян, въпреки направеното плащане.

 

„Това означава, че имаме една некоректна страна по този договор. Това не ни учудва. Като правителство очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още февруари“, каза Василев, като напомни, че същият проблем сме имали и през 2009 г. и през 2014 г.

 

„През т. нар. гръцка връзка ще можем да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година плюс 2 млрд., ако го разширим. От Гърция и Турция, без гръцката връзка, към момента можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра. 2 млрд. през Кулата и 17-18 млрд. през интерконеторите с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3.5 млрд. Да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка, е извинение да не си направим диверсификацията“, каза Василев.

 

„В момента няма намалено потребление към българските потребители“, добави той.

 

„Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, ние не търсим война, но когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни насилва, да ни изнудва, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора и това трябва да е също ясно, защото в този конфликт това, което виждаме е много ясна позиция от една страна - държавите сами да могат да определят как да живеят, как да устройват икономиката си, как да се управляват, в какви блокове да участват. От другата страна на този конфликт живее цялата концепция на велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци. България не е и няма да бъде васален придатък“, каза Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3315 |27.04.2022 Подоляк: Няма споразумение за преговори между Зеленски и Путин . 0| 3614 |27.04.2022 Песков отсече: Путин няма да обсъжда с България спирането на газа . 0| 3347 |27.04.2022 Нинова излъга, че Германия няма да праща оръжия на Украйна . 0| 6291 |27.04.2022 Унгария и Сърбия на нокти дали България няма да им спре газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads