Реклама / Ads
2| 4106 |27.01.2016 НОВИНИ

Няма инвестиции без реформа в съдебната система

.
Среща
„Не можем да очакваме нови инвестиции без подобряване на съдебната система. Правителството държи на сътрудничеството с чуждестранните инвеститори и се стреми към диалог за подобряването на инвестиционната и бизнес среда в България“. Това заяви заместник-министър председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на съвместна среща с представителите на десетте смесени търговски камари.
 
В началото на седмицата тези камари изпратиха обща позиция в подкрепа на съдебната реформа с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В разговора участваха още заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на правосъдието Екатерина Захариева, съобщава правителствената пресслужба.

На срещата бяха обсъдени основните сфери, в които бизнесът вижда напредъка в провеждането на съдебната реформа и развитието на инвестиционната и бизнес среда у нас. Търговските камари засвидетелстваха намерение за подкрепа в съдебната реформа и готовност за съвместни срещи по ключови теми. „Съдебната реформа за първи път се адресира като ключов приоритет на правителството и нито в един момент не сме се отказвали от този приоритет“, заяви заместник министър-председателят Румяна Бъчварова. „Докато имаме възможността да предлагаме и вземаме решения, няма да се откажем от този приоритет”.

Министър Екатерина Захариева очерта трите основни приоритета за правосъдното министерство, сред които основният – работата по Закона за съдебната власт. По думите й работата по него напредва, като реалистичният срок за внасянето му за разглеждане в МС е началото на месец март. Работи се усилено по търговския закон и въвеждането на оздравителна процедура преди процедурата по несъстоятелност и превенцията за кражба на фирми. Приоритет е и работата по Гражданския процесуален кодекс, който ще бъде на дневен ред след приемането на Закона за съдебната власт. В резултат от срещата се очаква предложение от смесените търговски камари за конкретни текстове за нови законодателни предложения, които да бъдат обсъдени допълнително.

„Правителството не е всевластен орган на България. Да се говори за реформи е лесно, но да се провеждат – малко по-трудно. Свидетели сме на добре организирана съпротива срещу реформите. Щом има такава, е добре да говорим и за добре организирана подкрепа“ , заяви Томислав Дончев - „Ако се ползваме с вашата подкрепа, някои от решенията, по които се спори, ще станат факт по-лесно. Духът излезе от бутилката. Имаме достатъчно енергия да доведем процесите докрай”, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4883 |27.01.2016 ВСС на инат: Няма да подадем оставка . 33| 9697 |27.01.2016 Проф. Слатински: Евродокладът прави на пух и прах властта, няма харакири . 4| 4416 |26.01.2016 Шефът на АПИ: Липсат 500 млн. за да няма инциденти на пътищата . 7| 4870 |26.01.2016 Няма да има ТЕЛК, а Комисия за медицинска експертиза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads