Реклама / Ads
13| 4450 |06.12.2023 НОВИНИ

Няма време за конституционна реформа до Коледа. Хоризонтът е къс, но стават и чудеса, смята Екатерина Михайлова

.
Ние всички знаем какъв срок са си поставили народните представители по темата за Конституцията. Амбициите им са гласуването на първо, второ и трето четене да приключи преди Коледа. Ако аз трябва да отговоря дали трябва това да се случи в толкова кратко време, отговорът ми ще е "не".
 

Това категорично заяви пред Българската национална телевизия конституционалистът Екатерина Михайлова.

 

Преди дни започнаха нови обществени обсъждания по въпроса в Народното събрание, след като през октомври депутатите в пленарна зала не събраха достатъчно мнозинство, за да може конституционната реформа да тръгне по “бързата писта”. “За” съдебната реформа гласуваха 161 народни представители, докато необходими за това са 180. “Бавната писта” означава, че тези промени трябва да бъдат гласувани повторно в срок между два до пет месеца. 

 

В края на ноември лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка, че кабинетът на акад. Николай Денков ще остане със сигурност поне до средата на декември, когато ще бъдат разгледани промените в конституцията.

 

В предложенията за промени в Конституцията влизат идеи за ограничаване правомощията на служебното правителство, които засега срещат консенсус. Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две части, както и да се въведе възможност за пряка конституционна жалба.  

 

Първото четене ще е на 8 декември. 

 

“Амбицията на депутатите е в рамките на десетина дни да бъдат гласувани на второ и трето четене", посочи Михайлова.

 

От разговорите в конституционната комисия по думите й станало ясно, че ще има подготвени нови текстове за по-нататък, но никой не знае какви ще са те. 

 

“Това са неща, които не сме видели и това ме притеснява. Може пък да ни изненадат с хубаво направени текстове- по Коледа стават чудеса”, заяви Михайлова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5397 |06.12.2023 Израел дебне мозъка зад атаката на Хамас пред дома му . 21| 5105 |06.12.2023 Колаборационистът Иля Кива свърши с куршум в главата . 13| 4674 |06.12.2023 Мадуро като инструмент на Китай и Русия: Венецуела си присвои част от Гвиана, за да тества Запада  . 7| 4362 |06.12.2023 Втора експертиза не може да докаже дрогиран ли е бил Семерджиев в нощта на катастрофата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads