Реклама / Ads
25| 4379 |06.02.2022 НОВИНИ

Нямало доказателства, че агенти на ГРУ стоят зад взривовете в чешките складове

.
Нямало доказателства за връзката между агенти на ГРУ и взривовете в чешките складове за боеприпаси във Врбетице. Това заяви чешкия президент Милош Земан, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС.
 

За връзката между агентите на ГРУ и експлозиите съобщиха от разследващия сайт “Белингкат”, а според данните има и българска връзка - същият отряд на ГРУ стои и зад отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев с “Новичок”. Става дума за звено 29155, което е било под командването на ген. Андрей Аверянов. Смята се, че в операцията са участвали най-малко шестима агенти, които са пътували под дипломатическо прикритие. Поне един от тези дипломати пътува до България няколко месеца по-късно - в дните, когато Емилиян Гебрев е отровен с химическо оръжие от членовете на същото звено на ГРУ.

 

Случаят предизвика дипломатическо напрежение, което ескалира в средата на април 2021 г. Имаше експулсиране на дипломати. 

 

Според специалните служби на Чехия обаче няма доказателства, че руски агенти са влезли на територията на взривените складове през 2014 г. 

 

По думите на Земан, помещенията на втория склад са били прегледани малко преди експлозията и там не е открито взривно устройство. Чешкият лидер подчерта, че въз основа на резултатите от първоначалното разследване чешкото контраразузнаване е стигнало до заключението, че причината за инцидента е непрофесионалното боравене с боеприпаси.

 

Чешкият президент обаче отбеляза, че Русия ще трябва да плати, например, с неучастие на Росатом в търга за изграждане на АЕЦ Дуковани, в случай че се докаже нейното участие.

 

ФрогНюз припомня, че само преди по-малко от седмица чешката полиция започна проверка заради съмнения, че доклад около разследването е бил унищожен в кабинета на президента Милош Земан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3366 |03.02.2022 ГЕРБ с трибунка за АМ ”Хемус”. Питаха Рашков няма ли да признае, че нямало нищо ”гнило” . 11| 3562 |27.01.2022 Делян Добрев поиска по-дълъг срок за предлагане на състав на КЕВР. Били само двама, нямало състезание . 5| 3594 |20.01.2022 Спецпрокуратурата скастри Лена Бориславова. Нямало дела ”на трупчета” . 23| 11247 |02.01.2022 2022 г. в българското кино - филми за възхода на ДПС, вербувани агенти на ДС и комунизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads