Реклама / Ads
73| 5412 |19.04.2021 НОВИНИ

Пъзелът ГРУ: Гебрев, Скрипал и взривеният чешки склад

.
Все по-голям се оказва пъзелът на руския шпионаж. Нови парчета се появиха, след като стана ясно, че руски шпиони, участвали в отравянето на Сергей Скрипал, са замесени във взривяването на чешките складове за боеприпаси. Тук изплува и името на Емилиян Гебрев и опита за неговото отравяне. Връзките - “Новичок”, Александър Петров и Руслан Боширов.
 

Скандалът е голям. Чехия обяви съвсем изведнъж, че обявява 18 руски дипломати за персона нон грата и то на фона на затоплящи се между Прага и Москва отношения по линия на ваксините срещу COVID-19 - едно от големите оръжия на съвременната геополитика. Всичко се случва и в контекста на едно друго събитие - смъртта на чешкия милиардер Петр Келнер, който бе близък до Кремъл и се смяташе като едно от лицата, помагащи за разширяването на руското влияние.

 

Освен това информацията идва и в контекста на новата вълна от напрежение край Донбас, което се превърна в поредната разделителна линия между Русия и Запада.

 

Експулсирането на 18-те дипломати обаче е заради събитие, станало през 2014 г. - взрив във военен склад в Чехия, при който загинаха двама души. Това е най-големият скандал между Прага и Москва след 89-та година, когато пада комунизма. Експулсирането на дипломатите е по подозрения за действия на руските разузнавателни служби по случая.

 

Издирват се гражданите на Федерацията - Александър Петров и Руслан Боширов по повод  разследване на "обстоятелства, свързани с тежки криминални престъпления". 

Смята се, че руското военно разузнаване е целяло да осуети износа на чешки боеприпаси - или за Украйна, или за Сирия, като посредник е бил българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

 

Връзката “Новичок” 

 

Чешкият премиер Андрей Бабиш дебело подчерта при обявяването на новината, че службите в Прага са категорични за руската намеса. Изгонените 18 руснаци са агенти на две централи на руското разузнаване - ГРУ и СВР. В отделно съобщение бе обявено, че се издирват двама мъже с руски паспорти - Александър Петров и Руслан Боширов. Те са пряко свързани с отравянето с “Новичок” на Сергей Скрипал.

 

Разследванията по случая “Солсбъри” и връзката на ГРУ показа, че истинските им имена са Анатолий Чепига и Александър Мишкин - и двамата - офицери от руското военно разузнаване ГРУ. Шпионите са били в Чехия в дните преди експлозията и са напуснали на датата на самия инцидент. Смята се, че експлозията е станала по-рано от предвиденото, а целта е била да се случи в България, след като боеприпасите бъдат транспортирани у нас.

 

Чешкото издание “Респект” пише: 

 

“Изглежда, важна цел за ГРУ е бил оръжейният търговец Емилиян Гебрев. През 2015 г. агенти на руското разузнаване са участвали в два опита българският бизнесмен да бъде отровен. Това потвърдиха разследващите журналисти от групата Bellingcat, а по-късно и българската полиция. Първият опит е бил в София, а вторият - месец по-късно на Черноморието. 

 

На вечеря в луксозен ресторант в центъра на София през месец май 2015 г. Гебрев се почувствал зле и започнал да повръща. Очите му били пълни с кръв, а ден по-късно - изпаднал в кома. Лекарите открили следи от отравяне. Разследващите без успех приключили издирването на извършителите година по-късно. Случаят обаче бил отворен, след отравянето на Сергей Скрипал с “Новичок” през 2018 г. 

 

Тогава прокуратурата се сдоби с нова информация и обвини двама руски граждани, свързани с ГРУ в отравянето на Гебрев. Мотивът остана неразгадан, но се спекулираше именно с оръжейната империя на Гебрев и боеприпасите, с които бизнесменът е снабдявал Министерството на външните работи на Украйна и Националната гвардия, чиито членове са участвали във войната в Донбас срещу проруските сепаратисти.

 

Смята се, че Гебрев е бил вкаран в пряк конфликт с мощен руски бизнесмен, свързан с ГРУ, пишат от британското BBC. 

 

За пръв път дейността на руското разузнаване попадна в международното полезрение след хакерските атаки срещу Демократическата партия в САЩ, станали преди президентските избори през 2016 г. Кремъл се опита да повлияе на кампанията в ущърб на Хилъри Клинтън.

 

“Групата, известна като звено 29155, е в действие от поне десетилетие. Западните служби обаче я откриха съвсем наскоро. Служители на разузнаването на четири западни държави твърдят, че не е ясно колко често тя бива мобилизирана и съответно не е съвсем ясно кога и къде точно агентите й ще ударят", пишат от в. "Ню Йорк таймс" тогава.

Все още доста фрагментирана е наличната за звено 29155 информация. 

 

Неин ръководител е ген.-майор Андрей Авержанов, завършил през 1988 г. Военната академия в Ташкент, в тогавашната Узбекска съветска социалистическа република. Вероятно е участвал в първата и втората руско-чеченска война. През 2015 г. е награден с Герой на Руската федерация. Руската федерация. Неговата снимка беше отпечатана от NY Times, а на нея се вижда как по време на сватба на дъщеря си през 2017 г. е застанал до Анатолий Чепига, участвал в отравянето на Сергей Скрипал и замесен в отравянето на Гебрев.

 

Оръжейни складове, взривове и потенциалната руска следа 

 

През март и април 2015 г. във “ВМЗ Сопот” стават два взрива, които съвпадат с посещението на руски гражданин. Той е бил в България и две седмици преди отравянето на Емилиян Гебрев. Българските власти не са намерили връзка с ГРУ. 

 

Смята се, че членове на същия отдел 29155 са били замесени в неуспешния опит за атентат в Черна Гора през 2016 г. Освен това през юли 2015 г. в оръжеен завод в Черна Гора става инцидент, при който загива един човек. Заводът е собственост на швейцарски бизнесмен и в него се произвеждат пушки и снаряжение за полицейските и военните сили на страни от Европейския съюз, САЩ, Канада и Балканите.

 

Собственик на оръжейния склад е Хенрих Томет. За него сп. “Ролингстоун” пише: Изглежда, че швейцарският оръжеен търговец има връзки навсякъде - Русия, България, Унгария.

 

Според информация в "Balkan Insight" същият е бил в центъра на скандал през 2008 г. Става дума за скандал, свързан с доставката на боеприпаси на Пентагона за Афганистан и Албания през 2008 г.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6045 |01.06.2020 ”Отравянето от Солсбъри” - създадоха сериал за атентата срещу Скрипал . 6| 4469 |28.02.2020 Повдигнаха обвинения на трима руснаци за Гебрев, няма да се иска екстрадиране . 3| 4853 |21.02.2020 Разследват още четири опита за покушение срещу Емилиян Гебрев, обвинени са трима московчани . 6| 5228 |11.12.2019 „ЕМКО“: Прокуратурата лъже за случая с Гебрев, не е искано от ОЗХО съдействие за Новичок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads